ÖZEL HABER Haber Girişi : 26 Ağustos 2022 10:43

İNŞAAT SEKTÖRÜ TAT VERMEDİ

İNŞAAT SEKTÖRÜ TAT VERMEDİ
İnşaat sektörü Erzurum’da bu yıl da umduğunu bulamadı.

İnşaat sektörü Erzurum’da bu yıl da umduğunu bulamadı. Son 4 yıldır konut üretimin sürekli düşüşe geçtiği Erzurum’da, Bünyan sezonu da beklentilerin altında kaldı. İnşaat maliyetlerini yüksekliği sebebiyle konut alım satım işlemlerinin düşüş kaydetti şehirde, inşaat ruhsat sayısında da çok ciddi bir azalma yaşandı. Her yıl ruhsat alabilmek için belediyelere akın eden müteahhit firmalar, birçok yatırımını beklemeye alırken, bazıları da geçen yıldan yarım kalan inşaatlarını tamamlamayı tercih etti. Konut ihtiyacının hat safhada olduğu ve talebin son birkaç yıldır karşılanamadığı inşaat sektöründe, durgunluk yüzünden bağlı iş kolları da olumsuz yönde etkilendi.

 

DAİRE FİYATLARI TAVAN YAPTI

İnşaat sezonunu kısa olduğu, Mayıs ayından başlayarak ancak Ekim ayına kasar devam ettiği Erzurum’da, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin de etkisiyle konut talebi katlanarak arttı. Son 4 yıl öncesine kadar konut üretiminin yoğun olduğu Erzurum’da, maliyetlerin de yükselmesiyle birlikte konut üretimi de azaldı. Talep karşılanamadığı için artan fiyatlar, enflasyonun da etkisiyle tavan yaparken, Erzurum’da daire fiyatları bir milyon liraya kadar yükseldi. Sektördeki durgunluğun bir sonucu olarak ortaya çıkan fiyat artışı, konut alım satım işlemlerinde azalmaya sebep olurken, sektöre bağlı iş kollarını da olumsuz yönde etkilendi. İnşaat sektörüyle doğrudan ilgisi olan iş kollarında yaşanan ekonomik durgunluk ise, piyasadaki hareketliliği azaltarak nakit para akışını yavaşlattı.

 

SEKTÖRÜN DESTEKLENMESİ GEREK

Öte yandan ekonomistler, Erzurum için inşaat sektörünün çok büyük bir önemse sahip olduğunu belirterek, “Sektörün desteklenmesi Erzurum için büyük gereklilik. Çünkü inşaat sektörüne bağlı onlarca iş kolu var ve hepsi de şehir ekonomisine doğrudan katkı sunuyor. Sezon kısa olduğu için bu sektör aynı zamanda dezavantajlı bir sektör. Bunun için devletin bu sektörün dezavantajını ortadan kaldırması gerekiyor. Bunun için de inşaat sektörünün maliyetini azaltmaya yönelik adımlara ihtiyaç var. Sektör sübvanse edilirse, Erzurum gibi illerde büyük bir rahatlama yaşanabilir” diye konuştular.