ÖZEL HABER Haber Girişi : 20 Nisan 2023 09:31

İnşaat sektörü teşvik bekliyor 

İnşaat sektörü teşvik bekliyor 
Depremin ardından yeniden gündeme oturan kentsel dönüşüm tartışmaları, inşaat sektörünün önünde yeni yol haritaları oluşturacak.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremin ardından yeniden gündeme oturan kentsel dönüşüm tartışmaları, inşaat sektörünün önünde yeni yol haritaları oluşturacak. Deprem bölgesinin inşa ve yeniden ihyası için hazırlanan yeni zeminde Türkiye’nin dört bir yanından inşaat firmaları ve yükleniciler için de fırsatlar sunulacak. Erzurum’daki müteahhit firma yetkililerinin bu konuda neler düşündüğünü araştıran YENİGÜN muhabirleri, oldukça ilginç bir sonuçla karşılaştı. Müteahhit firma yetkilileri, “Erzurum’da inşaat sektörü zaten sezon olarak çok kısa. Dolayısıyla deprem bölgesindeki çalışmalara katılmak ve ortak olmak elbette işimize gelir. Ancak Erzurum’daki inşaat faaliyetlerinin de bir yerde devam etmesi gerekiyor. Eğer hükümet bu hususta fırsat eşitliği sağlamak istiyorsa, Erzurum ve bu bölgede kısa süren inşaat sezonunu göz önünde bulundursun” diye konuştular. 

MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ 
Erzurum gibi iklim şartları çetin olan bir kentte inşaat maliyetlerini azaltıcı tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan müteahhit firmalar, “Doğu’daki şehirlerde inşaat faaliyetlerine vergi indirimi ya da muafiyeti getirilmelidir. İnşaat sektöründe çalışan işgücü için SSK prim ve stopaj indirimi yapılmalıdır. Bu ve bunun gibi çeşitli kalemlerde sağlanacak muafiyetler sayesinde Erzurum için lokomotif sektör olan inşaat yeniden canlandırılabilir. 2018 yılından bu yana Erzurum’da inşaat sektörü çökmüş durumda. Küresel ekonomik krizin de etkileriyle birlikte çok daha sıkıntılı bir döneme girildi. Konut üretimi azaldı, fiyatlar yükseldi. Bu durumun normal bir seyir kazanabilmesi için sektörün yeniden canlanması gerekiyor” dediler. 

İNŞAAT TEŞVİKLERİ 
Deprem bölgesi için inşaat sektörüne fırsat eşitliği sunma çabasını olumlu bulduklarını kaydeden müteahhit firmaların yöneticileri, “Eğer bu konuda illa da bir fırsat eşitliğinden bahsedilecekse, bunun adı inşaat teşviki olmalıdır. Nasıl ki teşvik yasalarıyla bölgelere göre indirimlere gidiliyorsa, yine bu bölgeye özel olarak inşaat teşvikleri çıkartılmalıdır” şeklinde konuştular.