İNTERNET KAPISI

Çevremde sıklıkla rastlıyorum, eminim sizler de karşılaşıyorsunuzdur. İnternette karşılaşılan her bilgi, sanki yüzde yüz doğruymuş gibi yanlış bir algı var. Özellikle de sağlık ve hastalıklar konusunda.

Her insanın midesi bulanabilir ve bunun fizyolojik olduğu kadar, psikolojik sebepleri de olabilir. Karnınız da ağrıyabilir, başınız da. Burnunuz da akabilir, gözünüz de yaşarabilir. Yani bu tarz belirtiler, aslında insan bedeninin konuşan dilidir, yani bir şeyleri haber verir ve “yolunda gitmeyen bir şeyler var” demek ister. Ama biz bu sese kulak verip, bu dili tercüme etmesi için işin uzmanına gitmek yerine, hemen internete sarılıyoruz.

Mide bulantısına ne sebep olur? Karın ağrısı neden olur? Sebepleri nelerdir, ne yapılmalıdır gibi kafamızdaki sorulara internetten yanıt bulmaya çalışıyoruz. Yani bu işler bu kadar kolay olsaydı, tıp fakülteleri olmazdı, doktorlara da gerek kalmamış olurdu. Madem teknoloji çağındayız, o halde herkes kendi kendini internet üzerinden muayene eder, tanı koyar, tedaviye kalkışırdı.

Bu hataya maalesef düşenlerin sayısı çok fazla, edindiği yalan/yanlış bilgilerle yetinip, sağlığına gereken özeni göstermeyenler de bir o kadar çok. Tabi bu zamanla çok daha büyük sağlık sorunlarına davetiye çıkartabiliyor. Çünkü doğruluğundan emin olmadığınız bilgi, özellikle de işinize geldiği için sizi tatmin edebilir, ancak ne yazık ki ileride aşılamaz engelleri beraberinde de getirebilir.

O yüzden her konuda ama özellikle de sağlık konusunda interneti çare kapısı yerine koymaktan vazgeçelim!

Bir sağlık sorunumuz mu var, doktora gidelim, gerekli tetkikler sonucunda varsa ihtiyacımız tedavimizi görelim!