Irak ziyareti

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyareti, sıradan bir uluslararası ziyaret olarak düşünülmemeli. Yıllardır karşı karşıya olduğumuz terör belasını göz önünde bulundurunca, hele de Irak’ın uzun zamandır yaşadığı karışıklığı hesaba katınca, bu ziyaretin ne büyük önem taşıdığı daha iyi anlaşılır. 
Buradan hareketle, Erdoğan’ın Irak ziyareti kimleri memnun eder, kimleri rahatsız gelin bir tahminde bulunalım. 
Irak’ın atacağı adımlar öncelikle ABD’yi yakından ilgilendirir, çünkü Irak’ta senelerdir at oynatan Amerika, Türkiye’nin bu ziyaretinden hiç hoşnut olmamıştır, olmayacaktır. 
Çünkü Irak ve Türkiye arasında işbirliği demek; terör koridorunun bütünüyle ortadan kaldırılması ve bu yüzden de PKK’nın nefesinin tamamen kesilmesi demek olacaktır. 
PKK’nın hangi amaca hizmet ettiğini düşünürsek, bu hamle, İsrail’i de üzecektir. Çünkü arzı mevud peşinde koşan İsrail, kuşkusuz Irak üzerinde de planlar yapmaktadır. 
Meseleyi çok uzatmaya gerek yok, siyaseti ve popülizmi bir kenara bırakmalı ve Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin gelişmesini canı gönülden istemeliyiz. Bunu başarabilirsek eğer; bölgedeki istikrar, huzur ve barışın en önemli adımını atmış olur; küresel güçlere karşı elimize çok büyük bir koz geçirmiş oluruz.