ÖZEL HABER Haber Girişi : 01 Ekim 2022 17:03

İsteyen açsın, istemeyen açmasın!

İsteyen açsın, istemeyen açmasın!
Ticaret Bakanlığı, kuaför ve güzellik salonu işletmelerinin haftada bir gün tatil yapma zorunluluğunu 2023 yılına erteledi ama vatandaşın gündemi bambaşka… 

Ticaret Bakanlığı, kuaför ve güzellik salonu işletmelerinin haftada bir gün tatil yapma zorunluluğunu 2023 yılına erteledi ama vatandaşın gündemi bambaşka bir yöne kaydı. Erzurum’da da kuaförler için tatil günü Pazar olarak belirlenirken, vatandaşlar ise bu durumun mantıksız bir yaklaşım olduğunu belirterek, “Esnafın işine ne diye karışıyorlar, anlamış değiliz. Dileyen kapatır işyerini tatil yapar, dileyen çalışır. Hangi meslek kolunda böyle bir yaptırım var ki, kuaförler için de böyle bir uygulamaya gidiliyor?” diye sordular. Erzurum’daki kuaförlerin oy çokluğu ile aldıkları Pazar tatili kararının da aslında zorunlu bir karar olduğunu belirten vatandaşlar, “Kuaförleri böyle bir kararı almaya bir yerde mecbur bıraktılar. Yani niye böyle bir zorlama yapılıyor ki? Bıraksınlar insanlar kendi tatil günlerine kendileri karar versin. Dileyen işyerini açar çalışır, dileyen Pazar günü açmaz tatil yapar” şeklinde konuştular.

 

DİLEYEN AÇAR, DİLEYEN AÇMAZ!

Erzurum’da kuaförlerin aldığı Pazar tatili kararının; “Ben dükkânımı açmayacaksam, hiç kimse açmamalı!” düşüncesinin bir sonucu olduğunu dile getiren vatandaşlar, “Zaten ekonomik açıdan sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz ve herkes bu süreçte mali problemler yaşıyor. Esnafın kazanmasını gerektiren adımlar atılacak yerde, esnafı böyle mantık dışı bir uygulamaya tabi tutmanın anlamı yok. Bıraksınlar insanlar nasıl çalışmak istiyorlarsa öyle çalışsınlar. Dileyen Cumartesi günü tatil yapar, dileyen Pazar yapar, dileyen hiç yapmaz. Bakanlığın uğraşacak sanki daha başka işi yokmuş gibi, oturmuş kuaförlerin tatil günüyle uğraşmaya başlamışlar. Böyle lüzumsuz işlerle ilgilenmek yerine piyasadaki fahiş fiyatlar ve fiyat istismarlarıyla ilgilensinler” dediler.

 

BU GİRİŞİM HUKUKİ DE DEĞİL!

Öte yandan hukukçular ise, böyle bir girişimde bulunmanın serbest piyasa ekonomisi koşullarına aykırı olduğunu ifade ederek, “Diyelim ki bir meslek mensubu çıksa ve bu kararı hukuka taşısa kesinlikle haklı bulunur. Çünkü bireylerin ticaret yapma, kanuni yollardan para kazanma ve gelir elde etme hakkı vardır ve bunda özgürdür. Hiçbir kurum ve kuruluş, çatı ya da meslek örgütü bu hakkın kullanılmasına engel olamaz, yaptırım uygulayamaz” hatırlatmasında bulundu.