ÖZEL HABER Haber Girişi : 19 Kasım 2022 12:40

İSTİSMAR DİZBOYU

İSTİSMAR DİZBOYU

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun yaptığı denetimler, aralarında Erzurum’un da bulunduğu birçok ilde fahiş fiyat uygulamaları ve stokçuluğa rastlandığı bildirildi. Söz konusu istismarlar karşısında bugüne kadar kesilen para cezasının 60 milyon liraya yaklaştığı açıklanırken, en çok fahiş fiyat uygulanan ürünün ise, yumurta olduğu ifade edildi. Ulusal zincir marketlerin de içerisinde olduğu denetimlerde, bahse konu işletmelerde de fiyat istismarına rastlandığı dile getirilirken, sadece 21 işletmeye kesilen para cezasının 9 milyon lira olduğu açıklandı.

 

DÖVİZ YERİNDE, FİYATLAR TAVANDA

Tüketici dernekleri ve hakem heyetlerinden yapılan uyarılarda, bazı marketlerin döviz kurlarını gerekçe göstererek temel gıda ürünlerine astronomik düzeyde fiyat artışı yaptıkları hatırlatılarak, “Çok ilginçtir ki; döviz kuru artışından bahsedilen dönemde herhangi bir artış yaşanmamış, ama buna rağmen etiketlerde yapılan güncellemenin gerekçesi döviz kurlarındaki artış olarak gösterilmiştir. Bunun adı istismardır!” denildi.

 

SOSYAL MEDYADAN İFŞA!

Fiyat istismarını ortaya çıkarmanın en kısa ve kolay yolunun; aynı ürünlerin satış fiyatının farklı marketlerde incelenmesi olduğunu dile getiren tüketici dernekleri, “Hangi ürün olursa olsun bir marka ya da ürün her markette hemen hemen aynı fiyatlardan satılır. Fiyat farklılıkları ise belki birkaç kuruş şeklinde olur. Ancak son zamanlarda bu farklılıklar o kadar çok arttı ki, farklı marketlerde satılan aynı ürünün fiyatları arasında neredeyse uçurum kadar fark var. İşte bu farklılık, istismarın apaçık örneğidir. Tüketicilerimiz bu tarz farklılıkları birer kare fotoğrafla Ticaret Bakanlığı’na gönderebilir, hatta sosyal medya hesaplarında bile ilgili kurumları etiketlemek suretiyle paylaşabilirler” diye konuştular.