Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen panele Büyükşehir Belediyesi ile Aziziye ve Yakutiye belediyeleri de paydaş oldu. Mühendislik Fakültesi’nden öğretim üyelerinin yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi’nden de katılımın olduğu panelde, iklim değişikliğinin kadın üzerindeki olumsuz etkileri ve buna karşı alınması gereken önlemler ve yapılan çalışmalar ele alındı. Erzurum Kalkınma Vakfı’nın da katkı sunduğu panelde Başkan Erdal Güzel de, kadının önemine dikkat çekti ve üretim-kadın ilişkisini anlattı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ZARARLARI
Panelin yerel yönetim paydaşı olan Aziziye Belediyesi’nin de başkanlık düzeyinde katılım sağladığı panelde, Başkan Muhammed Cevdet Orhan da önemli mesajlar verdi. Aziziye Belediye Başkanı Orhan, kadın işgücünün daha çok tarım ve hayvancılık alanlarında yoğunlaştığını ifade ederek, “İklim değişikliği sebebiyle bu alanlarda yaşanan kan kaybı, doğrudan kadınlar üzerinde olumsuz etkiler bırakmaya başladı. Bunun için atılan ulusal ve uluslararası adımlar var. Biz de yerelde kadın işbirliği ve dayanışması ile kırsal kesime önemli katkılar sunuyoruz” dedi.
KIRSALDA KADIN DAYANIŞMASI
Erzurum’da kırsalda yaşayan kadınların işbirliği ve dayanışması ile ehram kumaşı imal ettiklerini ve bu kumaşı çeşitli formlarda hediyelik eşyaya dönüştürdüklerini kaydeden Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, “Bu çalışmada kadınlarımız yetiştirdikleri koyunlardan yün elde ediyor, bu yünü yıkıyor, tarıyor, eğiriyor ve iplik haline getiriyor. Bu iplerler dokunuyor, kumaş oluyor ve hediyelik eşyaya dönüşüyor. Bu süreçlerin tamamında kadınlar rol alıyor, kadınlar kazanıyor. Üstelik teşvik edici bu adım sayesinde yörede küçükbaş hayvancılık da canlanıyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından soru-cevaplarla devam eden panelin sonunda panelistlere teşekkür belgesi verildi.