Yerel Haber Girişi : 10 Nisan 2023 12:03

Kadın kooperatifi’nden Başkan Özakalın’a ziyaret

Kadın kooperatifi’nden Başkan Özakalın’a ziyaret
Kadın kooperatifi’nden Başkan Özakalın’a ziyaret

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) öncülüğünde kurulan ve Erzurum’un coğrafi işaretli ürünlerini şehrin tarihi ve kültürel mirasına uygun bir vizyon ile ekonomiye kazandırarak hem bölge kalkınmasına hem de kadınların sosyoekonomik hayata katılımına katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren Saltuklu Kadın Kooperatifi’nin Başkanı Hülya Saltuklu ve Kooperatif Yönetim Kurulu üyeleri ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Saim Özakalın’ı ziyaret etti.
Ziyarette kooperatifin çalışmaları hakkında bilgi veren Kooperatif Başkanı Hülya Saltuklu, Erzurum’un kültür miraslarından olan Ehram dokumacılığı, Oltu taşı işlemeciliği ve oymacılık üzerine faaliyetlerde bulunacaklarını belirterek, kooperatifin kuruluş hikayesinin Erzurum'un kadim tarihine dayandığını vurguladı.
Erzurum’un, tarihi İpek Yolu'nun önemli kavşaklarından biri olarak, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü kadim bir şehir olduğunu ifade eden Saltuklu şunları söyledi; “Erzurum'da kurulmuş olan Saltuklu Beyliği kültürel mirasımızda önemli bir yere sahiptir ve 11. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar bölgemizde hüküm sürmüştür. Kooperatifimiz de bu zenginliklere sahip çıkarak, Saltuklu Beyliği'nin başkenti olan Erzurum'da 2023 yılının başında kuruldu. Saltuklu motifleri, bölge kültürünün en önemli öğelerinden biridir. Kooperatifimiz de bu motifleri geleneksel ve modern biçimlerde yeniden yorumlayarak kadim tarihimizi canlandırmayı ve bu sayede Saltuklu kültürünü dünya çapında tanıtarak şehrimizin turizm ve ticaret potansiyelinin artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.”
Kooperatifin kurucu üyelerinin, bölgenin alanında deneyimli el sanatları öğretmenleri, iş kadınları ve yerel girişimcilerden oluştuğunu kaydeden Hülya Saltuklu, “Ortak hedefimiz; Ehram ve Oltu taşı gibi önemli kültür miraslarımızı gelecek nesillere taşıyarak, bu ürünlerin işlemeciliği ve satışı sayesinde üretilen katma değerle toplumsal refah seviyesini yükseltmektir. Kooperatifimiz, coğrafi işaretli ürünlerin kullanımı konusunda titizlikle çalışmaktadır. Ürünlerimizin coğrafi işaretli olması sayesinde, bu değerli mirasın korunması ve sürdürülebilirliği konusunda önemli bir rol üstleniyoruz. Böylece, bölgeye özgü ürünlerin markalaşması sağlanarak kaliteli üretimle birlikte yerel ekonominin kalkınmasına katkıda bulunulmayı da hedefliyoruz” diye konuştu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Saim Özakalın ise kooperatifin kuruluşuna öncülük etmekten mutlu olduklarını belirterek, “Kurulan bu kooperatifimiz; hem kültürel mirasımızın yaşatılması hem de kadınlarımızın sosyoekonomik hayata katılmaları anlamında çok değerli bir girişimdir. Kooperatifin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor, faaliyetlerine katkıda bulunacak bütün üyelerine de başarılar diliyorum” dedi.
“Türkiye’nin bereketli toprakları, geçmişten günümüze bize büyük bir kültürel miras bırakmıştır” diyen Başkan Özakalın, yöresel ürünlerin coğrafi tescil almalarının yerel ekonomilerin gelişmesine, istihdamın artmasına ve markalaşmaya ciddi katkılar sağladığını söyledi. Coğrafi tescilli ürün sayısı açısından Erzurum’un Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çeken Özakalın buna rağmen Erzurum’un coğrafi tescil işareti alabilecek daha çok sayıda yöresel ürüne sahip olduğunun altını çizdi. Yöresel ürünlerden elde edilen ticari faydanın, gerçek üreticiye ulaşması gerektiğine işaret eden Özakalın, bunun içinde üreticiyi koruyacak, ürünlerin standardını sağlayacak ve üretimini devamlı hale getirecek kooperatiflerin varlığının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Ziyarette Saltuklu Kadın Kooperatifi Başkanı Hülya Saltuklu Başkan Özakalın’a, erham dokuması üzerine Üç Kümbetler figürü işlenmiş bir duvar saati hediye etti.