ÖZEL HABER Haber Girişi : 22 Ağustos 2023 09:10

KANAYAN YARA

KANAYAN YARA
Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, çırak ve ara eleman sıkıntısına parmak bastı.

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, çırak ve ara eleman sıkıntısına parmak bastı. Başkan Karaca, “Eskiden öğrenciler meslek öğrenmek için çaba harcardı, şimdi mesleki eğitime okuldan arazi olma fırsatı gözüyle bakıyor” dedi. 

Kesintisiz Eğitim Yasası yürürlüğe girdikten sonra ustalık ve işçilik gerektiren küçük ve orta ölçekli atölyelerde çırak ve ara eleman yetiştirme sorununun baş gösterdiğini kaydeden Hikmet Karaca, bu sorunun özellikle son yıllarda had safhaya alıştığının altını çizdi. Karaca, Mesleki Eğitim Merkezlerinin bu konudaki ilgisizliğine devlet politikalarının basiretsizliğinin de eklenmesiyle birlikte atölyelerin kalifiye eleman yetiştirmede ve bulmada büyük sıkıntıya düştüklerini dile getirdi. 

SADECE YÜK OLUYORLAR 
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 1986 yılından bu tarafa sadece varlığının bilindiğini söyleyen Başkan Karaca, “Ne yazık ki bu yasa kapsamında staj ya da benzeri programlar çerçevesinde gelen öğrencilerin iş yerlerine yüklerinden başka hiçbir faydaları yok. Çünkü öğrenci sadece okuldan arazi olmak için geliyor, meslek öğrenmek için değil, biraz zora geldiklerinde ise bırakıp gidiyor” diye konuştu. 

ÖĞRETİYİ KÖKTEN BİTİRDİ 
Öte yandan yine adı geçen yasa kapsamında çıraklık eğitim merkezlerinde iş yerlerinde hali hazırda çalışan mevcut çırakların, kalfalık ve ustalık belgesi alabilmeleri için sınıf açıldığını hatırlatan Karaca, “Şimdilerde ise kesintisiz eğitimden dolayı iş yerleri yetiştirecek çırak bulamıyor ki, sınıf da açılabilsin. Eskiden çocuklar, küçük yaşta bir ustanın yanına çırak olarak verilir, iş öğrenmeleri sağlanırdı. 
Eğitim ve öğretimin lise bitimine kadar zorunlu hale getirilmesi, yıllardır süregelen çıraklık ve kalfalık öğretisini böylece bitirmiş oldu” dedi.