ÖZEL HABER Haber Girişi : 24 Şubat 2024 11:32

Kanun ve kurallara rağmen; BUNUN ADI ZORBALIK!

Kanun ve kurallara rağmen; BUNUN ADI ZORBALIK!
İşyeri önlerini, yol ve kaldırım kenarlarını dubalar ve zincirlerle kapatma alışkanlığı “pes doğrusu!” dedirtti.

Erzurum’da işyeri önleri ve kaldırım kenarlarını dubalar ve zincirlerle kapatma alışkanlığı vatandaşları canından bezdirdi. Şehrin merkezi cadde ve sokaklarında bile artık sık sık rastlanmaya başlanan bu durum yediden yetmişe herkesi rahatsız ederken, ilgili kamu kurum ve kuruluşlar ise bu ihlali görmezden gelmeye devam ediyor. Hukukçular, hiçbir işyeri sahibi ya da kat malikinin kamuya ait olan kaldırımları ve yolu kapatma hakkına sahip olmadığını belirterek, bu hakkın özellikle Erzurum’da sürekli ihlal edildiğini belirterek, “Dubalarla kaldırım ve yol kapatmak suretiyle araç parkına engel olmak, kanunen suçtur ve cezai işlem gerektirir. Ancak Erzurum’da bu durumu denetlemekle mükellef olan belediyeler ve zabıta ekipleri ne yazık ki görevlerinin gereğini yerine getirmemektedirler” dediler. 

BU ALENEN SUÇTUR!
Kaldırım ve umuma açık yolların geçişe, trafiğe, yaya ulaşımına kapatılmasının sadece geçerli sebeplerle kamuya ait olduğunu ifade eden hukukçular, “Bir yolu ya da kaldırımı ancak kamusal bir sebeple kapatmak mümkündür. Bu da yol yenileme çalışması, altyapı çalışması gibi sebeplerle geçici süreliğine olur. Ama hiçbir işyeri sahibi, dükkanının, fırınının, mağazasının önüne kimse araç bırakmasın diye duba, zincir, sandalye gibi nesnelerle yolu kapatamaz! Bu suçtur, cezai yaptırımı vardır. Böyle durumlarda belediye zabıta ekipleri çağrılmalı, şikayetçi olunarak mutlaka işlem yaptırılmalıdır” diye konuştular. 

ZABITA BİLGİLENDİRİLMELİ!
Öte yandan merkezi noktalarda böyle bir drurumla karşılaşılması halinde trafik ekiplerinin de ilgili belediye zabıtasını bilgilendirmesi gerektiğini vurgulayan hukukçular, “Son zamanlarda trafik ekiplerinin kural ihlallerine karşı Erzurum’da sergiledikleri performansı hepimiz biliyoruz. Benzer bir hassasiyeti bu hususta da gösterirlerse, kamuya ait alanların haksız yere gaspedilmesinin de önüne geçmiy olurlar. Yapmaları gereken şey, sadece ilgili belediye zabıtasını bilgilendirmektir, o kadar” dediler. 
Bu arada vatandaşlar ise, Erzurum’daki belediyelerin bu duruma seyirci kalmalarını ise, “sorumsuzluğun daniskası” olarak değerlendirdiler.