ÖZEL HABER Haber Girişi : 02 Aralık 2022 10:52

KAR YAĞIŞI BEKLİYOR

KAR YAĞIŞI BEKLİYOR
Güzlük ekimlerin yoğun olarak yapıldığı Erzurum ve bölgede çiftçiler dört gözle

Aralarında Erzurum’un da bulunduğu ve yaygın olarak güzlük ekimin yapıldığı bölge illerinde çiftçiler dört gözle kar yağışını bekliyor. Erzurum’da binlerce dekar alanda yapılan güzlük ekimler, kar yağışı geciktiği için büyük bir riskle karşı karşıya kalırken, Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı da bu beklentiye dikkat çekti. Başkan Kayabaşı, “Kar yağışının geciktiği her gün, güzlük ekimlerin donma riskini biraz daha artıracak. Ve bu böyle devam ederse, o tarlaların ilkbaharda yeniden ekilmesi gerekecek” dedi. Güzlük ekim uygulamasının Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın bir uygulama olduğunu dile getiren Başkan Kayabaşı, Eylül ve Ekim ayının ilk haftaları, Erzurum’da ve bölgenin diğer illerinde güzlük ekim aylarıdır. Tahıl ürünleri bir sonraki yıl için bu aylarda ekilir” dedi.

 

KAR ÖRTÜSÜ OLMAZSA OLMAZDIR

Yağışların bitki gelişimi için çok önemli olduğunun altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Özellikle güzlük ekimlerde kar yağışı bitki için olmazsa olmazdır. Çünkü toprakla buluşur buluşmaya başlayan bitki, anında gelişmeye başlar ve dondurucu soğukların etkisinden kar yağışının oluşturduğu doğal örtü sayesinde korunur. İlkbaharla birlikte bitki yeniden uyanır ve gelişimine kaldığı yerden devam eder. Ancak geciken karla toprağın üzerinde örtü oluşmayacağı için bitki donma tehlikesiyle karşı karşıya gelir. Böyle bir sorun yaşandığı için de o toprakların yeniden ekilmesi gerekir” diye konuştu.

 

SICAKLIKLAR GİDEREK DÜŞÜYOR

Erzurum’daki çiftçilerin kar yağışını işte bu yüzden dört gözle beklediklerini vurgulayan ZMO Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Oldukça bereketli bir sezonu geride bırakan çiftçi, inşallah güzlük ekimler noktasında ciddi bir sıkıntı yaşamaz. Çünkü hava sıcaklıkları giderek düşüyor ve kar örtüsü olmadığı için bitkiler don hadisesine karşı savunmasız hale geliyor” dedi.