ÖZEL HABER Haber Girişi : 22 Haziran 2023 11:05

Karaca’dan ‘Asgari Ücret’ yorumu

Karaca’dan ‘Asgari Ücret’ yorumu

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, asgari ücrete yapılan zamla birlikte net ücretin 11 bin 400, en düşük Bağ-Kur ve SSK priminin ise 4 bin 500'lere dayandığını söyledi. Asgari ücretli bir çalışanın işverene maliyetinin yeni zamla birlikte 20 bin lirayı geçtiğini anlatan Başkan Karaca, süreçte arada ezilenin küçük esnaf ve sanatkar olacağını öne sürdü. 30 Haziran’dan sonra işsizlik oranının artışa geçeceğini ve kayıt dışı istihdamın da dikkat çekici boyutlara ulaşacağını dile getiren Hikmet Karaca, “Asgari ücret arttığı için orta ve küçük ölçekli işletmeler hem zamlı maaşları ödeyemezler hem de işçi çıkarmak zorunda kalırlar. İşçi çıkarıldığında üretim düşer, işsizlik patlar. Üretim düşünce de zamlı fiyatlar iyice artar, kayıt dışılık tavan yapar, devletin gelirleri iyice dibe vurur” ifadelerini kullandı. 

KARACA’DAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 
Zamların ardından oluşması muhtemel tablo için çözüm önerisi ve formüllerini de sıralayan Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, Gazeteniz YENİGÜN’e yaptığı açıklamasında şunları kaydetti: 
“Enflasyonun yükselişi sona ermeden hayat pahalılığı bitmez, fiyatlar bugün sabitlense ve hiç artmasa bile küçük esnaf bu gelir düzeyi ile ayakta kalamaz. Piyasalarda büyük bir ekonomik sıkıntı var, asgari ücrete gelen zam da işin tuzu biberi oldu. Asgari ücretin artışı ile birlikte Bağ-Kur, sosyal güvenlik primi ve stopaj vergileri de aynı oranlarda artacak, küçük esnaf ve sanatkarın bütün bu sabit giderlerin altından kalkması mümkün görünmüyor. Devlet, bu artışlar karşısında mutlaka küçük esnafı koruyucu önlemler almak zorundadır. Aksi durumda küçük ve orta ölçekli işletmeler, ne eleman çalıştırabilir, ne maaş ödeyebilir, nede sosyal güvenlik primlerini ödeyebilir”