ÖZEL HABER Haber Girişi : 24 Aralık 2022 13:59

Kombisini yakmayana tazminat! 

Kombisini yakmayana tazminat! 

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bireysel ısınma sistemlerinden kaynaklanan yakınmalar da artmaya başladı. Bireysel kombi kullanılan dairelerde ısıtma sistemlerini gerektiği biçimde kullanmadıkları için mağduriyetlerin artmaya başladığı Erzurum’da, beklenen uyarı hukukçulardan geldi. Hukukçular, “Komşusunun yakmadığı kombisi yüzünden mağdur olanlar, haklarını mahkemede arayabilir. Bu tür davalar anında karara bağlanıyor ve kusura görülen apartman sakinleri ağır para cezalarına çarptırılıyor” dediler. Bu konuda mağdur olanların yapacakları tek şeyin şikayetçi olmak olduğunu dile getiren hukukçular, “İkamet ettiği dairesinde bireysel ısıma sistemi kullandığı halde komşusunun sorumsuzluğu yüzünden ısınamayanlar, doğruca mahkemeye gidebilir ve komşusunu dava ederek tazminat talebinde bulunabilir” diye konuştular. 

ŞİKAYETLER ARTMAYA BAŞLADI 
Erzurum’da son yıllarda artmaya başlayan bu şikâyetlerin artık mahkemelerin gündemini oluşturmaya başladığını dile getiren hukukçular, “Daha önceleri böyle bir sıkıntı yoktu; doğalgazın kullanılmaya başlaması ve özellikle bireysel ısınma sistemlerinin yaygınlaşmasının ardından şikayetler de artmaya başladı. Kimi vatandaşlar, ısınma giderlerinden tasarruf etmek amacıyla kombisini ya yeterli düzeyde yakmıyor ya da belli başlı bölümleri ısıtmak suretiyle komşusunun mağduriyetine sebep oluyor. Alt ya da üst katta oturan komşusu yüzünden mağdur olan apartman sakinleri bu yüzden çareyi davacı olmakta buluyor” dediler. 

TÜKETİM MİKTARLARI KARŞILAŞTIRILIYOR 
Söz konusu davaların anında sonuçlandığını anlatan hukukçular, “Burada mahkeme şikayetçi olanın doğalgaz tüketimi ile şikayet edilen komşunun doğalgaz tüketimini karşılaştırıyor ve anında karar veriyor. Örneğin davacı olan konut sahibi bir aylık dönem içinde bin liralık doğalgaz tüketmiş, komşusu ise sadece 300 liralık gaz tüketimi gerçekleştirmişse, bu doğrudan mağduriyet sebebi sayılıyor ve mağdur eden komşu tazminata mahkum ediliyor” şeklinde konuştular.