ÖZEL HABER Haber Girişi : 27 Ekim 2022 13:47

Kömür zirveyi zorluyor

Kömür zirveyi zorluyor
İki kış öncesine kadar tonu 2 bin 500 liradan satılan kömür, 7 bin lirayı gördü.

İki kış öncesine kadar tonu 2 bin 500 liradan satılan kömür, 7 bin lirayı gördü. En ucuz kömürün tonunun 6 bin liradan satışa sunulduğu Erzurum’da, toptan satışlarda ise döviz tarifesi uygulanıyor. Isı değeri yüksek nitelikli kömürün 7 bin 500 liradan pazarlandığı şehirde, odunun tonu ise 3 bin liraya kadar yükselebiliyor. Erzurum’daki mahrukatçı esnaftan edinilen bilgilere göre; şu anda piyasada üç çeşit kömür bulunuyor. Rusya’dan ithal edilen ve halk arasında limon diye tabire dilen düşük kalite kömürün satış fiyatı 6 bin liradan başlıyor. Yakma kalitesi orta derecede olan portakal kömürün fiyatı 6 bin 500 lira olurken, en kaliteli ithal Rus kömürü ise 7 bin 500 liradan satılıyor. Mahrukatçı esnaf, kömür fiyatlarının ithal ürün olması nedeniyle dövize endeksli satın alındığını dile getirerek, “Dövizle yapılan alışverişlerde ister istemez döviz geçerli oluyor. Borçlanma ve vadeler de yine döviz üzerinden yapılıyor” dedi.

 

TOPTAN SATIŞLAR DÖVİZLE

Mahrukatçı esnaf, perakende satışların lira, toptan satışların ise döviz üzerinden yapıldığını kaydederek, “Evinin birkaç tonluk kömür ihtiyacını gidermek isteyen sıradan bir vatandaşa yapılan satışla kooperatiflere ve sitelere yapılan satışlar elbette aynı kategoride olmuyor. Çünkü toptan satışlarda borçlanma söz konusu oluyor ve ister istemez burada da devreye döviz giriyor. Siteler, kooperatifler ve iş merkezleri toptan kömür aldıkları için borçlanmaları da yüklü oluyor. Bu yüzden dövizle borçlanma sistemini devreye sokuyoruz. Onun dışında vatandaşların aldığı kömür için lira üzerinden satış yapıyoruz” diye konuştular.

 

ODUN FİYATLARI DA YÜKSELİŞTE

Odun satış fiyatlarına ilişkin olarak bilgiler de aktaran esnafa göre; odun fiyatları da yükselişe geçmeye hazırlanıyor. Bir ton çam ve pelit odunun fiyatının 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında değiştiğini kaydeden mahrukatçı esnaf, “Fiyatlar kış mevsimi yaklaştıkça ebette artışa geçecek. Çünkü maliyetler katlanarak artıyor, bu da ister istemez satış fiyatlarına yansıyor. Biz de haliyle bu işletme giderlerini fiyatlarımıza yansıtıyoruz” dediler.