ÖZEL HABER Haber Girişi : 08 Ağustos 2023 09:08

Konuta kredi yetmiyor! 

Konuta kredi yetmiyor! 
Kredi kullanarak konut satın alabilmenin neredeyse zaten imkansız olduğu piyasalarda, konut edinimi de sekteye uğradı.

Türkiye’de yeni dönemde başlayan para sıkılaştırma uygulaması, krediye ulaşımı da kısıtladı. Kredi kullanarak konut satın alabilmenin neredeyse zaten imkansız olduğu piyasalarda, konut edinimi de sekteye uğradı. Son 6 ay içerisinde ihtiyaç kredilerinden sonra en çok konut kredisinin kullanıldığı Erzurum’da, yılsonuna kadar konut satışlarında da durgunluk yaşanacağı tahmin ediliyor. Önceleri konutların satış fiyatının belirli bir yüzdesel oranını karşılayabilen bankalar, kredi musluklarını sonuna kadar kapatırken, inşaat sektöründe de daralmalar başladı. Erzurum’da konut üretiminin bu süreçte yavaşlayacağı dile getirilirken, sektör temsilcileri ise, konut alım satımlarının bundan böyle sadece hazır sermaye üzerinden yapılabileceği görüşünü savunuyor. 

SABİT GELİRLİNİN İŞİ ZOR! 
Yeni dönemde sabit gelirli hiç kimsenin kredi kullanmak suretiyle ev sahibi olamayacağının altını çizen sektör temsilcileri, “Diyelim ki, halihazırda konut sahibi olan bir vatandaş, evini satmak ve üzerine de bir miktar para eklemek suretiyle yeni bir konut sahibi olabilir. Ancak herhangi bir gayrimenkulü, birikimi veyahut sermayesi olmayan birisinin sadece banka kredisiyle konut sahibi olması artık neredeyse imkansız. Hem bankalardaki kredi kısıtlaması, hem kredi maliyetleri ve hem de kullandırılan kredinin konut satın almak için yeterli yüzdesel büyüklüğe sahip olmaması, doğrudan konut satışlarını olumsuz etkileyecek” diye konuştular. 

YATIRIM ARACINA DÖNÜŞTÜ 
Konutların son 2 yıldır sürekli kazandıran bir yatırım aracına dönüştüğünü kaydeden müteahhit firmalar, “Konut edinenler zaten sermayesi olan kesimdi; satışın yanı sıra kira getirisi de yüksek olunca konutlar artık yatırımlık hale geldi. İmkanı olanlar konut satın aldı, konutu olanlar ikincisini satın aldı. Bu döngü de artık son zamanlarını yaşıyor. Sabit gelirlinin bu döngü içerisine girmesi zaten imkânsız… Kredi kullanarak konut almak büyük maliyet, kaldı ki, buna imkan sağlayacak kredi finansmanı da yok. Bu durumda önümüzdeki aylarda konut satışlarının büyük ölçüde durağan bir dönem yaşayacağını söyleyebiliriz” dediler.