ÖZEL HABER Haber Girişi : 19 Mayıs 2022 13:04

Konutta büyük çelişki 

Konutta büyük çelişki 

Erzurum’da 2022 yılı Nisan ayında gerçekleşen konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre artış kaydetti.

Konut fiyatlarındaki tırmanış, satışlar üzerinde de etkili oldu. Erzurum’da 2022 yılı Nisan ayında gerçekleşen konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre artış kaydetti. Erzurum, konut alım satım işlem hacmiyle Türkiye sıralamasında 33’üncülüğü elde ederken, bölgede ise üçüncü sırada yer aldı. Erzurum’un konut satış performansının yükselen fiyatlara rağmen artış kaydetmiş olması kafaları karıştırırken, emlak piyasasına göre ise, bu durum ‘para kazanma’ girişimi olarak değerlendiriliyor. Konut fiyatlarındaki hızlı yükselişin, birden fazla evi olanlar için cazibe ortamı oluşturduğunu dile getiren sektör temsilcileri, “Erzurum’da satışı yapılan 733 konuttan 491’ini ikinci el konutlar oluşturuyor. Bu konutlardan 242’si ise, doğrudan müteahhit firmalar tarafından satışı yapılan konutlardan oluşuyor” bilgisini paylaştılar. 

 

PARA PARAYI ÇEKTİ 

Emlak sektörü temsilcileri, otomotivde olduğu gibi, konutta da para kazanma eğiliminin ön plana çıktığını dile getirerek, “Otomobili olanlar son iki yıl içerisinde büyük kazançlar elde etti. 

Konutta da aynı durum yaşandı. Yani birden fazla konutu olanlar, özellikle süreçten en çok kazançlı çıkan kesim oldu. Çünkü sahip oldukları konutların değeri bir anda ikiye hatta üçe katlandı. Buna para parayı çekti diyediyebiliriz” dediler. 

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında konut satışlarının düşük oluşunun sebebini ise pandemi olarak gösteren sektör temsilcileri, “Mesela 2019 ve 2020 yıllarındaki konut satışlarına bakılacak olunursa, şimdiye oranla satışların çok daha fazla olduğu görülecektir. Hatta bir 5 yıl öncesi satışları bugüne göre çok daha fazladır. Kaldı ki, Erzurum’da inşaat sektörü son 5 yıldır zaten büyük bir çıkmaz içerisinde. Son bir yıldır da, artış gösteren fiyatlar, maliyet artışları, konut yetersizliği gibi sebeplerle büyük bir çıkmaz söz konusu” diye konuştular.  

 

İŞTE EN ÇOK SATIŞ YAPILAN İLLER 

Öte yandan Erzurum’un da aralarında bulunduğu Türkiye’de en çok konut satışı yapılan iller ise şunlar. 

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Mersin, Tekirdağ, Aydın, Balıkesir, Gaziantep, Konya, Adana, Kayseri, Muğla, Samsun, Manisa, Sakarya, Şanlıurfa, Hatay, Eskişehir, Denizli, Diyarbakır, Yalova, Kahramanmaraş, Çanakkale, Afyonkarahisar, Ordu, Malatya, Trabzon, Elazığ, Isparta, Erzurum, Kırklareli ve Bolu