ÖZEL HABER Haber Girişi : 19 Temmuz 2022 10:46

Kovanlardan bal fışkırıyor

Kovanlardan bal fışkırıyor
Son yılların en yağışlı sezonunu geçiren Erzurum’da, sadece çiftçilerin değil, arıcıların da yüzü güldü.

Son yılların en yağışlı sezonunu geçiren Erzurum’da, sadece çiftçilerin değil, arıcıların da yüzü güldü. Erzurum’un dört bir yanını adeta mesken tutan arıcılar, bu yıl ki bal üretiminin zirve yapacağını belirterek, “Üretimde bu yıl rekor artış bekliyoruz” dediler. Yağışlar sebebiyle bitki örtüsünün çok daha fazla gelişim gösterdiğini ve zengin bitkisel çeşitliliğin ortaya çıktığını dile getiren arıcılar, bu sayede arıcılık faaliyetlerinin de anlam kazandığını ifade ettiler. Özellikle geçen yılın üretim açısından oldukça kısır geçtiğini hatırlatan arıcılar, “Bu yıl bitkisel üretim tavan yapmış durumda. Ovalarda ve yaylalarda bitkiler insan boyunu geçiyor. Böyle bir ortamda bitki çeşitliliği de mümkün hale geliyor. Hal böyle olunca arıcılık çok daha kıymetli oluyor. Üretimden memnunuz, arılarımızdan yüksek kalitede bal elde ediyoruz” diye konuştular.

 

YAVRULAR BİLE ÜÇ YAVRU VERDİ

Özellikle Aşkale, Çat, İspir, Pasinler gibi ova ve yayla imkanı bulunan bölgelerde konuşlandırılan arı kovanları, bal üretimi için eşsiz bir ortama dönüştü.

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, konuyla ilgili olarak YENİGÜN’e yaptığı özel açıklamada, “Bu yıl kesinlikle şekersiz ve glikozsuz orijinal bal yiyeceğiz” dedi.

Bu sene arıcılık ve bal üretiminde çok ekstrem bir durumun yaşandığını dile getiren Kayabaşı, “Arıcılıkta bu yıl öyle bir dönemi yaşıyoruz ki, arıların baş yavruları bile üç kez yavru verdi. Bu da bal üretiminin üçe-dörde katlanması demektir” diye konuştu. Önceki senelerde arıların sadece bir baş yavru verdiğini ve bu yavrunun beslenmesinin de ayrıca bir maliyet teşkil ettiğini anlatan Kayabaşı, “Bu yıl baş yavruları ekstradan beslemeyi bir kenara bırakın, o yavrular bile üç kez yavru verdi ve hepsi de bal üretiyor. Önceleri peteklere bal üretimi için şeker konulurdu, ama şimdi arılar şekerin yüzüne bile bakmıyor. Verim ve bitki çeşitliliği o kadar yüksek ki, peteklerden ve kovanlardan adeta bal akıyor” şeklinde konuştu.

 

BU SEZON HİÇ UNUTULMAYACAK!

Arıcılık açısından bu yılın unutulmaz bir üretim sezonu olarak hafızalarda yer bulacağını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Arıcılar bugüne dek böyle bir manzara ile karşılaşmamıştı. Yıllık verim miktarı neredeyse bu ene dörde katlanmış durumda ve balın kalitesi ise, kesinlikle en üst düzeyde. Bu sezonun bereketi daha önce hiç görülmedi, bu bolluk ve verim artışıyla herkes bu sene hem de en kalitelisinden bal tüketme imkanı bulacak. Peteklerden, kovanlardan bereket fışkıracak” dedi.