ÖZEL HABER Haber Girişi : 08 Aralık 2022 09:27

Kredilerde EYT canlılığı

Kredilerde EYT canlılığı
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunun çözümüne doğru yol alınırken, Erzurum’da da banka kredilerine talep artmaya başladı.

EYT kapsamına giren, ancak borçlanma ihtimaline karşı şimdiden tedbir alan EYT’liler, kredi kullanmak için bankaların yolunu tuttu. Askerlik ve doğum borçlanması gibi imkanlardan faydalanmak suretiyle prim gün sayılarını yükseltmek isteyenler, gerekli tedbirleri almaya şimdiden başlarken, bankalardan edinilen bilgilere göre; kredi talebinde bulunanların neredeyse tamamı yeni yıl artışlarından etkilenmemek istiyor. Banka yetkilileri, muhtemel bir emeklilik durumunda zaten ilgili kurumlar ve bankalar arasında ortak bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, birçok emekli için bu yöntemin geçmişte de kullanıldığının altını çizdi.

 

BANKALARA KREDİ HÜCUMU

EYT kapsamına girmesi muhtemel olan çok sayıda emekli adayının, yeni yıl girmeden askerlik ve doğum borçlanması yolunu tercih ettiğini dile getiren Erzurum’daki kamu bankalarının yetkilileri, “Şu anda süreç henüz netlik kazanmamış olmasına rağmen çok sayıda emekli adayı çalışan kredi talebinde bulunuyor. Prim gün sayılarıyla ilgili olarak yapılan bazı açıklamaları emsal kabul eden bu adaylar, prim borçlanması yapmak amacıyla kredi kullanmaya geliyor. SGK’ya borçlanma yaptırıyor, borcunu öğreniyor, kredi kullanarak bu borcu ödemeyi düşünüyor. Bunun en büyük sebebi ise, yeni yıl artışlarından etkilenmemek” diye konuştular.

 

NETLEŞMESİNİ BEKLEMEK LAZIM!

Öte yandan sosyal güvenlik uzmanları ise, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına giren, girmesi muhtemel olan emekli adaylarına çağrıda bulunarak, süreç netlik kazanmadan borçlanmanın yanlış olacağına dikkat çekerek, “Önce sorunun nasıl çözüleceğinin netlik kazanması lazım. Bu bakımdan şimdiden kredi kullanıp, doğum ve askerlik borçlanması yapmanın bir anlamı yok. Muhtemel bir düzenlemede zaten ilgili kurumlar ve bankalar arasında da bazı işbirliği adımları atılacaktır” dediler.