ÖZEL HABER Haber Girişi : 27 Ocak 2023 11:51

Kuraklık arıları da vurdu! 

Kuraklık arıları da vurdu! 

Son 52 yılın en kurak kış mevsimini geçiren Erzurum’da, arıcılar da büyük sıkıntı yaşamaya başladı. Arılarını kışlatmak durumunda olan arıcılar, yağmayan kar yüzünden arı kayıpları yaşamaya başladı. Havaların mevsim normallerinin üzerinde olması sebebiyle kışlamaları gerekirken doğada besin aramaya çalışan binlerce bal arısı, kovanlarına geri dönemedi. Geçtiğimiz yıl oldukça verimli bir sezon geçiren ve kalitesi oldukça yüksek tonlarca bal üretilen Erzurum’da, arıcıların bu yıl yaşadıkları kuraklık sorunu, daha şimdiden verim endişesi yaşatmaya başladı. Arıcılar, sayıları on binlerle ifade edilebilecek büyüklükteki bal arılarını kaybettiklerini ifade ederken, uzmanlar ise, kışlayan arılar için kovanlara mutlaka bal ve takviye besin bırakılmasını istedi. 

ARILAR KOVANLARDAN ÇIKIYOR 
Uzmanlar, doğadaki bazı canlılar gibi arıların da kışladıklarını ve kış aylarını kovanlarında uyuyarak geçirdiklerini belirterek, “Bu yıl yaşanan kuraklık ve hava sıcaklığı sebebiyle arılar kışlayamadı, kışlayanlar da havaların sıcak olması sebebiyle uyanmak durumunda kaldı ve besin arayışına girişti. Kovanlarından ayrılmaya başlayan bal arıları doğada bitki bulamadı ve değişken olan hava sıcaklıkları sebebiyle bu yolculuğunu geriye doğru tamamlayamadı ve soğuktan kırıldı. Bu sorunun önüne geçebilmek için arıcıların kovanlara bal ve takviye besinler bırakması gerekiyor. En azından kışlayamamış olan arılar bu besinlerden faydalanarak kovanlarında kalmaya devam ederler” diye konuştu. 

ARICILAR KAR BEKLİYOR 
Yaylaları ve bitki örtüsüyle ünlü olan Erzurum’daki arıcılar ise, kış koşullarından uzak bir mevsim geçirildiğini belirterek, “Arılarımızın önemli bir bölümünü kaybettik. Eğer önümüzdeki günlerde beklenen yağışlar da düşmezse, bal üretimi konusunda büyük sıkıntı çekebiliriz. İnşallah beklenen kar doğa ve tabiat için, ilaveten de üretim için en kısa sürede yağar” dediler.