Kurallar niçin var?

Geçtiğimiz aylarda yeni bir uygulama başlamıştı. Yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, satışa sundukları ürünlerin, mönülerin fiyatını görülebilir alanlarda teşhir edeceklerdi. Böylece tüketiciler ve müşteriler kasada şok olmayacak, sorun yaşamayacaktı. 
Ama gelinen noktada görüldü ki, kimsenin kanuna, nizama, kurala uyduğu yok. Tabi tüm işletmeler için geçerli değil bu hüküm ama genel itibariyle bu kurala uyulmadığı gözlemlendi. Hal böyle olunca, herkes tutturabildiğine fiyatlar üzerinden satış yapmaya başladı. 
Bu durum kuralı, nizamı hiçe saymaktan başka hiçbir şey değil. Bu durum, insanların haklarını korumaya yönelik olarak atılan adımları sekteye uğratmaktan başka hiçbir şey değil. 
O halde yapılması gereken bellidir; ilgili kurumlar bir an önce harekete geçmeli ve gerekeni yapmalıdır. Kurala uymayan esnafın ise, kim olursa olsun gözünün yaşına bakılmamalıdır. 
Yani hükümet tedbir alıyor, esnafı da çok zora sokmadan bazı aksaklıkları düzeltmek istiyor, fakat konunun muhatapları bunu umur bile etmiyor. İşte burada problem var demektir; madem siz bu kuralı hiçe sayıyorsunuz, o halde devletin üzerine düşeni de yapması lazım gelmektedir. 
Burası hukuk devleti, kanun var, kural var: Kanun ve kurala uymayanlara ise, yapılması gereken şey bellidir. Kimse bu saatten sonra esnafın sıkıntıya düştüğü hikayesini anlatmasın sakın.