ÖZEL HABER Haber Girişi : 31 Mayıs 2023 10:58

Kurban hazırlığı başladı 

Kurban hazırlığı başladı 

Seçim gündeminin ardından Kurban bayramı hazırlıkları da başladı. 28 Haziran’da başlayacak Kurban bayramı için Erzurum’daki besiciler düğmeye basarken, kurbanlık fiyatlarının ise bu yıl cepleri çok fena yakması bekleniyor. Erzurum’daki besicilerin büyük bir bölümünün kurbanlık hayvanlarını şehir dışına sevk etmesi beklenirken, piyasalar daha şimdiden alarm vermeye başladı. Bu yıl kurban bayramında karşılaşılacak olan fiyatların geçen yılın fiyatlarını mumla aratacağını söyleyen besiciler, “Geçen yıl 20 bin liradan satılan bir kurbanlığın fiyatı bu yıl en az 30-35 bin lira olur. Çünkü süreçte hem et pahalandı, hem de besi maliyetleri arttı” dediler. 

ORTAK SAYISI ARTACAK!  
Erzurum’da daha çok büyükbaş kurbanlık hayvan tercih edildiğinin altını çizen besiciler, “Fiyatlar arttığı için haliyle ortak sayısı da artacak. Önceden bir büyükbaş hayvan 2 ya da 3 ortaklı kurban edilirken, mecburen bu bayramda ortak sayısı da artacak. Çünkü maliyetler ancak bu yolla azaltılabilecek” diye konuştular. 
Son bir yıl içerisinde yem fiyatlarından besinin tüm maliyet kalemlerine varıncaya kadar giderlerin katlanarak attığını ifade eden besiciler, “Büyükbaş hayvan sayısı zaten kısıtlı, dişi hayvanların kurban edilmesi de doğru değil. Bu bakımdan düşünüldüğünde kurbanlık hayvan sayısı büyük ölçüde düşüyor” şeklinde konuştular. 

AĞIR YAPTIRIMLARI VAR 
Bu gidişle Erzurum’da kurban kesmek isteyen vatandaşların küçükbaş hayvanlara yönelmesi beklenirken, kurbanlık koç ve koyun fiyatlarının ise 10 bin liradan başlayacağı tahmin ediliyor. 
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre; Erzurum dışına gönderilecek olan kurbanlıklar için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Kurbanlık hayvanların ancak gerekli evrak ve kontrollerin ardından Erzurum dışına götürülebileceğini kaydeden yetkililer, besicilerin kayıt dışı sevkiyat işine girmeleri halinde çok ağır yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerini söylediler.