ÖZEL HABER Haber Girişi : 08 Haziran 2022 12:52

Kurbanlıklar cep yakacak!

Kurbanlıklar cep yakacak!
Yaklaşan Kurban bayramı öncesinde vekaletle kurban kesim bedelleri de ikiye katlandı.

Yaklaşan Kurban bayramı öncesinde vekaletle kurban kesim bedelleri de ikiye katlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geçtiğimiz yıl yurt içi kesim bedelini bin 125, yurt dışı kesim bedelini de 925 lira olarak belirlediği bedeller, bu yıl ikiye katlandı. Diyanet’ten yapılan açıklamaya göre; kesim bedelleri bu yıl yurt içinde 2 bin 250, yurt dışında ise, bin 800 lira olacak. Yapılan bu hesaplama ise, Kurbanlık fiyatlarına yönelik ipucu oldu. Besicilerden edinilen bilgilere göre; bu yıl kurbanlık fiyatları geçen yılın fiyatlarının iki katı olacak. Erzurum’da besicilikle meşgul olan üreticiler, “Hesap çok basit, geçtiğimiz yıl 10 bin liraya satılan bir kurbanlık, bu yıl en iyi ihtimalle 20 bin lira olacak” dediler. 

 

FİYATLAR EN AZ İKİYE KATLANIR 

Üretimin her alanında yaşanan maliyet artışının hayvancılığı da doğrudan etkilediğini anlatan Erzurumlu besiciler, “Geçen yılın yem fiyatlarıyla bu yılın fiyatları aynı değil. Saman ve otun fiyatları geçen yılın fiyatlarının neredeyse 2,5 ile 3 katı arttı. Bu durumda besi hayvancılığı yapanların giderleri de aynı ölçüde artmış oldu. Bunun yansıması ise doğrudan kurbanlık fiyatlarına olacak. Kaldı ki, bundan daha doğal bir durum da yok!” diye konuştular. 

Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla bu yıl en az ikiye katlanacağının altını çizen besiciler, “Kimse bunun altında bir artış beklemesin. Geçtiğimiz yıl 10 bin liradan satılan bir düvenin fiyatı bu yıl en az ve en iyi ihtimalle 20 bin lira olacak. Geçen yıl 3 bin liradan satılan bir koyun, bu yıl en az 5 bin lira olacak” diye konuştular. 

 

BİR AYDA YENİ ZAMLAR GELEBİLİR

Kurban bayramına yaklaşık bir ay kaldığını ve bu süre zarfında muhtemel fiyat artışlarının da etkili olacağını anlatan besiciler, “Ahırlarda elektrik para, ot ve saman para, nakliyesi para, hayvanların pazarlara taşınması para, akaryakıt para, benzin para. Bu yüzden önümüzdeki bir ay içerisinde bu paralar hep ucu ucuna kurbanlık fiyatlarına yansıyacak. Bundan etkilenmemek mümkün değil. İster istemez giderler artıyor, satış fiyatları da artmak zorunda. Bekleyip son durumu hep birlikte göreceğiz” dediler.