ÖZEL HABER Haber Girişi : 14 Haziran 2022 14:48

Kurbanlıkta sevkiyat korkusu 

Kurbanlıkta sevkiyat korkusu 
Kurbanlık hayvanlarını görücüye çıkarmaya hazırlanan besicilerin büyük bir bölümü bu yıl şehir dışına sevkiyat yapamayacak.

Kurban bayramı öncesinde piyasalarda hareketlilik başladı. Önümüzdeki ayın 9’unda idrak edilecek bayram öncesinde kurbanlık hayvanlarını görücüye çıkarmaya hazırlanan besicilerin büyük bir bölümü bu yıl şehir dışına sevkiyat yapamayacak. Akaryakıta yapılan zamların ardından sevkiyat masrafları neredeyse üçe katlanırken, besiciler bu maliyet artışını göze almaktan çekiniyor. Erzurum’dan her yıl şehir dışına binlerce kurbanlık hayvan sevki yapılırken, bu yıl durumun çok daha farklı bir seyir ortaya koyacağı düşünülüyor. Besiciler, akaryakıta yapılan zamların ulaşım ücretlerine doğrudan yansıyacağını belirterek, “Sevkiyat masrafını kurbanlık hayvanların fiyatlarına yansıtacak olsak, kimse kurbanlık alamayacak duruma gelir” dediler. 

 

VATANDAŞIN TEK UMUDU 

Geçtiğimiz yıla göre fiyatlarının bu yıl yüzde 100-150 oranında artmasının beklendiği kurbanlıklar için fiyatlar daha şimdiden merak uyandırırken, besicilerin şehir dışına hayvan sevki yapamayacak oluşu ise, Erzurumlu vatandaşları kısmen de olsa sevindirmişe benziyor. Besicilerin bu sene şehir dışına sevkiyat yapmalarının çok zor olduğunu dile getiren vatandaşlar, “Bu ortamda şehir dışına hayvan sevk etmek demek, kurbanlık fiyatlarına yüzde 30 fiyat artışı demek olacak. Mevcut şartlarda bu rakamlar karşılanabilecek rakamlar değil. Çünkü geçen yıl 10 bin liraya alınan bir kurban, bu yıl en az 20 bin lira. Üstüne bir de sevkiyat masrafının eklendiğini düşünürsek, fiyatlara el değmez” diye konuştular. 

 

BESİCİLER DE AYNI FİKİRDE 

Öte yandan besiciler de vatandaşlardan farklı düşünmüyor. Kurban bayramında İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi şehirlere hayvan sevkiyatı yapmanın mantıklı olmadığının altını çizen besiciler, “Önceleri akaryakıt fiyatları uygundu, şehir dışına gidip hayvanlarımızı satıyorduk. Ama şimdi durum çok farklı... Akaryakıta neredeyse yüzde 300’e varan bir zam yapıldı. Bu ortamda Erzurum’dan Ankara ve İstanbul’a kurbanlık hayvan sevk etmek hiç mantıklı değil. Mecburen hayvanlarımızı Erzurum piyasalarında değerlendireceğiz” şeklinde konuştular.