Yerel Haber Girişi : 04 Nisan 2022 13:58

Lastikleri değişme zamanı! 

Lastikleri değişme zamanı! 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koordinesinde 1 Aralık’ta başlayan zorunlu uygulama, Nisan ayı itibariyle sona erdi.

Trafikte kış lastiği zorunluluğu sona erdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koordinesinde 1 Aralık’ta başlayan zorunlu uygulama, Nisan ayı itibariyle sona erdi. Sürücüler, kışlık lastiklerini yavaş yavaş söktürmeye başlarken, Erzurum’da ise henüz bu yönde hareketlilik yok. Erzurumlu sürücüler, kar yağışının Nisan ayında bile görülebildiği Erzurum’da, kışlık lastik değişimlerinin ancak ay sonuna doğru başlayacağını belirterek, “Bu memlekete her an kış gelebilir, bu yüzden lastik değişikliği yapmak için acele etmeye gerek yok” dediler. Erzurum’daki lastiktiler ise, kışlık lastiklerin mevcut ortamda kullanılmasının büyük hata olacağını dile getirerek, “Kışlık lastikleri asfalt ve kara zemin üzerinde uzun süre kullanmak, lastiğin ömrünü azaltmakla birlikte lastik üzerindeki yol tutuşu sağlayan dil ve dişleri de yıpratır. Üstelik ısınmaya başlayan havalar sebebiyle lastikte salınım da artacağından bu tahribat çok daha geniş düzeyde olur” diye konuştular. 

 

LASTİKTE DİŞ DEĞİL, TARİH ÇOK ÖNEMLİ 

Kışlık ya da yazlık olsun lastik almak isteyen herkesin lastik dişlerine değil, öncelikle tarihine bakması gerektiğini vurgulayan lastikçi esnaf, “İsterse lastik hiç kullanılmamış olsun, eğer tarihi geçmişse o lastikle trafiğe kesinlikle çıkılmaz. Çünkü lastik bile olsa onun da bir raf ömrü var ve bu süre aşıldığı zaman lastiğin dişli, dayanıklı, kaliteli veyahut da marka oluşunun hiçbir önemi kalmıyor. Öyle ki, 5 yıldır kullanılan bir lastik bile hiç kullanılmamış ama raf ömrü sona ermiş bir lastikten çok daha güvenilir ve sağlamdır” diyerek, lastikte tarihin en ayırt edici özellik olduğunu dile getirdiler. 

 

EN UCUZ LASTİĞİN TAKIMI EN AZ 5 BİN 

Öte yandan son aylarda yaşanan fiyat artışları, lastik fiyatlarını da vurdu. Geçtiğimiz yıl takım halinde 3 - 4 bin liradan başlayan lastik fiyatları şimdilerde 6 bin liradan satışa sunuluyor. Akaryakıta yapılan zamların da etkisiyle fiyatları neredeyse ikiye katlanan lastikler, vatandaşı yine çıkma lastiklere yönelteceğe benziyor. 

Uzmanlar ise, çıkma lastik alınırken de, en başta tarihe dikkat edilmesi çağrısında bulunarak, “Yükselen fiyatlar gösteriyor ki, çoğunluk vatandaşın sıfır lastik alma gibi bir durumu yok. Bu yüzden önümüzdeki süreçte en büyük ilgiyi çıkma lastiklerin göreceği çok açık” dediler.