SAĞLIK Haber Girişi : 02 Temmuz 2025 12:34

Lokman Hekim Van Hastanesi: Glomus Tümörü Tedavisinde Dünya Merkezi mi Olacak?

Lokman Hekim Van Hastanesi: Glomus Tümörü Tedavisinde Dünya Merkezi mi Olacak?
Lokman Hekim Van Hastanesi'nde Prof. Dr. Halil Başel'in yaptığı 350'ye yakın başarılı glomus tümörü ameliyatı, Van'ı bu alanda bir merkez haline getirdi. Başel, hastaların çoğunun yurt dışından geldiğini ve erken tanının önemine dikkat çekti.

Lokman Hekim Van Hastanesi, yaptığı yüzlerce başarılı ameliyatla Türkiye'nin yanı sıra yurt dışındaki glomus tümörü hastalarının da umudu oldu. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Başel'in 350'ye yakın glomus tümörü ameliyatı, Van'ı bu alanda bir merkez haline getirdi. Başel, 34 yıllık meslek hayatında bu kadar çok vaka görmenin, sağlıktaki gelişmelerle paralel olduğunu ve hastalığın eskiden daha az görüldüğünü belirtti.

 

Hastaların büyük bir kısmının il dışından, hatta yurt dışından geldiğini söyleyen Başel, İngiltere, Almanya, Bosna Hersek, Etiyopya, Irak ve İran gibi ülkelerden hastalar kabul ettiklerini aktardı. Başel, hastaların tecrübesine güvenerek geldiğini ve başarılı ameliyatların ardından Van'ı tercih etmelerinin beklenmedik bir durum olduğunu ifade etti. Hastaların büyük bir kısmının ileri evredeki hastalar olduğunu ve diğer merkezlerde ameliyat edilmekten korktuklarını da sözlerine ekledi.

 

Glomus tümörünün iyi huylu olduğunu ve vücuda yayılma riskinin olmadığını belirten Başel, erken tanının önemine vurgu yaptı. İleri evre tümörlerin ameliyatının zorluğunu ve bazı durumlarda ameliyatın mümkün olmadığını dile getiren Başel, erken tanı sayesinde komplikasyon riskini en aza indirdiklerini belirtti. Van'daki hastalarda erken tanı oranının yüksek olmasının sebebini, bölgede hastalıkla ilgili farkındalığın artması ve hekimlerin duyarlılığına bağladı. Türkiye'nin en iyi üniversitelerinde ameliyat edilmekten vazgeçilen hastaları bile başarıyla ameliyat ettiklerini ve Van'da bu ameliyatları yapmanın getirdiği baskıyı da anlattı. Glomus tümörünün yüksek rakımlı bölgelerde daha sık görüldüğünü, Van'ın da bu bölgelerden biri olduğunu ve Van'ın glomus tümörü merkezi olması gerektiğini vurguladı. Hastalara, beklemeden uzman bir hekime başvurmaları ve yanlış tedavi yöntemlerinden kaçınmaları konusunda uyarıda bulundu.