Zirai don nedeniyle rekoltesi azalan Malatya kayısısının marka değerini korumak için Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, farklı illerde üretilen ve 'Malatya Kayısısı' adı altında satılan kayısılarla ilgili hukuki mücadele başlattı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), zirai don nedeniyle rekoltesi düşen Malatya kayısısının marka değerini korumak için harekete geçti. Oda, farklı illerde üretilen kayısıların 'Malatya Kayısısı' adıyla satışına karşı resmi ve hukuki adımlar atmaya başladı.
12 Nisan'da yaşanan don olayının ardından büyük zarar gören Malatya kayısısının marka değerinin korunması amacıyla, MTSO resmi kurumlara uyarı yazıları gönderdi. Farklı illerde yetiştirilen ürünlerin 'Malatya Kayısısı' adıyla pazarlanmasının önlenmesi için hukuki süreç başlatıldı. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, AB Coğrafi İşaretli Malatya kayısısının marka değerini korumak için uzun süredir mücadele verdiklerini, don afeti sonrası rekoltenin sıfıra yakın düşmesi nedeniyle başka illerde yetiştirilen kayısıların 'Malatya Kayısısı' etiketiyle satılmaya başlandığını belirtti.
Sadıkoğlu, etiket oyunlarına kesinlikle müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere, 81 il valiliği, belediye başkanlıkları, oda ve borsalar, esnaf ve sanatkâr odaları ile Türk Patent ve Marka Kurumu'na resmi yazılar gönderildiğini açıkladı. Gönderilen yazıda, Malatya kayısısının Türk Patent Kurumu ve Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde tescilli olduğuna dikkat çekilerek, başka yörelerde yetiştirilen kayısıların bu adla satışının önleneceği ve tespit edilen firmalar hakkında 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 149. maddesi gereğince dava açılacağı belirtildi. MTSO, Malatya kayısısının hak ettiği değeri bulması, üreticinin emeğinin korunması ve tüketicinin yanıltılmaması için tüm hukuki haklarını kullanacağını açıkladı.