ÖZEL HABER Haber Girişi : 27 Temmuz 2022 10:27

Mobilyada fiyatlar dörde katlandı 

Mobilyada fiyatlar dörde katlandı 
Son bir yıldır hareketli günler geçiren piyasalar ve yükselen enflasyon, mobilya sektörünü de vurdu.

Son bir yıldır hareketli günler geçiren piyasalar ve yükselen enflasyon, mobilya sektörünü de vurdu. Fiyat artışının belki de en yüksek düzeyde gerçekleştiği sektörde, etiketler üçe, hatta dörde kadar katlandı. Özellikle yeni ev eşyası satın almak isteyenlerin sadece uzaktan bakabildiği fiyatlar yüzünden darboğaza giren sektörde, uzun vadeli ve elden taksitli satışlar ön plana çıkmaya başladı. Mobilya mağazalarının neredeyse her gün sinek avladığı Erzurum’da, spot ürünler bile el yakmaya başladı. Düğün hazırlığı içerisinde olan genç çiftleri de zora sokan fiyat artışı, hem alıcıları, hem de satıcıları yeni alternatiflere yöneltti. Satış mağazalarında müşteri çekebilmek için kampanya üstüne kampanya düzenlenirken, alıcılar ise, tercihini en ucuz olandan yana yapmaya başladı.

 

UZUN VADELİ, ELDEN TAKSİT

Erzurum’da tanınmış bir mobilya markasının satış mağazasında elden uzun vadeli taksitli satışlara başlandı. İşletmeciler, “Vatandaşın bu fiyatlardan mobilya ya da ev aksesuarı almak gibi bir şansı yok. Biz de mecburen kampanyalar düzenliyor, elden taksit imkanlarıyla uzun vadeli satışlar organize ediyoruz. Aksi takdirde ne alan oluyor, ne de soran” diye konuştular.

Banka kredisi ya da kredi kartına taksit uygulamasının bile bütçeleri zorlamaya başladığının altını çizen işletmeciler, “Önceden fiyatlar makuldü, dileyen dilediğini satın alıyor, kredi kartına bile taksit yaptırabiliyordu. Ama şimdi bu fiyatlar üzerinden kredi kartına taksit yaptırmak her babayiğidin harcı değil. Bu yüzden vadeyi uzatıp, taksitleri ise, banka ya da kredi kartı kanalıyla değil, elden ödenmesini sağlıyoruz” dediler.

 

VATANDAŞ ÇOK DERTLİ

Öte yandan vatandaşlar ise, mobilya fiyatlarındaki yüksek artışın kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Çok basit bir oturma odası takımı bile 30 bin liradan başlıyor. Bu fiyatlarla eşya yenilemek bir yana, mağazaların önünden geçmek bile imkansız. Peşin satın almanın zaten imkanı yok, taksitler bile el yakıyor. Her ne kadar zorunlu ihtiyaç olmasa da, sonuçta her insanın evinde olması lazım gelen eşyalar bunlar. Bu yüzden mobilyada vergi indirimi yapılmalı” şeklinde konuştular.