GENEL Haber Girişi : 15 Temmuz 2022 12:24

Narman Peribacaları büyülüyor

Narman Peribacaları büyülüyor
Erzurum’un doğa harikalarından birisi olan Narman Peribacaları, yaz aylarıyla birlikte en uğrak mekanlardan birisi haline geldi.
Narman Peribacaları büyülüyor

Erzurum’un doğa harikalarından birisi olan Narman Peribacaları, yaz aylarıyla birlikte en uğrak mekanlardan birisi haline geldi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çevre düzenleme çalışmalarının yanında vatandaşlara 7/24 hizmet veren sosyal tesis, peribacalarının bulunduğu bölgeye ayrı bir renk katarken, Erzurum’un dört bir yanından insanlar bu doğa harikasını görmek için Narman’a akın ediyor. Fotoğraf sanatçılarının bile ilgi odağı haline gelen Narman Peribacaları, yeni evlenen çiftler için de doğal bir stüdyoya dönüştürülüyor. Düğün fotoğrafçılarının akınına uğrayan ve halk arasında kırmızı topraklar diyarı olarak adlandırılan Narman Peribacaları, ilçeye de canlılık katıyor. Yolu Narman’a düşenlerin uğramadan geçmedikleri Peribacaları, yerli ziyaretçileri kadar, yabancı ziyaretçilerine de kucak açıyor. Özellikle Almanya ve Rusya’dan gelen turistlerin büyük ilgi gösterdikleri Narman Peribacaları, Erzurum’da turizme yönelik olarak oluşturulan cazibe merkezleri arasında başı çekerken, Narman Belediyesi de, bu doğa harikasının tanıtımı için var gücüyle çalışıyor.

TAHRİBATI ÇOK KOLAY

Oluşumu on binlerce yıl süren Peribacaları için bölgede çeşitli tedbirler alınırken, bu doğal güzelliğin korunabilmesi için vatandaşlara da büyük sorumluluklar düşüyor.

Uzmanlar, peribacalarının uzun yıllar süren oluşumu gibi tahribatınınsa çok kolay olduğunu belirterek, “Bu doğal güzelliğe dokunmak bile doğal yapısını bozabiliyor. Bu yüzden peribacalarına mümkün olduğu kadar dokunmamak gerekir” dediler.

Uzmanlar, “Peri bacaları, yağmur rüzgar ve sel sularının tüflerden oluşan yapıyı aşındırarak gerçekleşen kaya oluşumlarıdır.Genellikle konik şekildedirler. Peri bacaları kule şeklinde olan bu oluşumların tepelerinde daha sert tabaka olan kaya bloku bulunmaktadır. Sert kayalar azgın suların gücü karşısında çatlayıp koparken, alt kısımlarında ise derin dalgalı vadiler bırakmış. Tabiatın bu coğrafyada asırlar boyu bir sanatkar, bir heykeltıraş edasıyla çalışması ve emek vermesiyle ise, sel sularının aşındırmasından kendini koruyan sert kayalar, dünyada eşi benzeri olmayan şapkalı, konik gövdeli peribacaları oluşumu gerçekleşmiş” dediler.