ÖZEL HABER Haber Girişi : 06 Haziran 2024 12:11

Neredesin ey vicdan?

Neredesin ey vicdan?
Erzurum’da piyasa değerinin çok üzerinde fiyatlarla kiralanan dairelerin arka planında kötü niyet yatıyor.

Paragöz emlakçılarla vicdansız ev sahiplerinin bir araya gelmesi, kira istismarını da beraberinde getiriyor. Erzurum’da piyasa değerinin çok üzerinde fiyatlarla kiralanan dairelerin arka planında işte bu kötü niyet yatıyor. Halk arasında “kibrit kutusu” diye tabir edilen dairelerin bile 15 bin liradan başlayan fiyatlarla kiralandığı Erzurum’da, ne art niyetli ev sahipleri ile kimi emlakçıların gözü bir türlü doymak bilmiyor. Gazeteniz YENİGÜN muhabirlerinin emlak piyasasında yaptığı araştırmadan birbirinden ilginç sonuçlar çıktı. 

İSTİSMAR BOYUTU 
Bazı emlakçılar, kiralık daire bulmanın Erzurum’da neredeyse imkansız hale geldiğini belirterek, “Bu daha çok arz ve taleple ilgili bir durum. Bir emtianın fiyatını, ona ulaşılabilirlik düzeyi belirler. Bir emtia piyasada kolay ulaşılabilir bir durumdaysa ucuz olur, ulaşılamaz ise fiyatı artar. Kiralık evlerde de aynı durum söz konusu. Şu anda Erzurum‘da kiralık daire bulabilmek çok zor, bu da fiyatların artmasına neden oluyor.  Buna bir de istismar eklenince, ortaya çok vahim tablolar çıkabiliyor” dediler. 

AYAK OYUNLARI YAPILIYOR 
Kimi emlakçıların gerek kiralık ve gerekse satılık konut fiyatlarında gelişigüzel fiyatlama yaptığını dile getiren sektör temsilcileri, “Örneğin konutunu kiraya vermek isteyen bir gayrimenkul sahibi, belirlediği fiyatın daha yüksek tutulması için istismarcı bazı emlakçılar tarafından ikna edilebiliyor. Mesela 10 bin liraya kiralanması düşünülen bir daire, emlakçı marifetiyle 15 bin liradan piyasa yapabiliyor. Eğer mülk sahibinin de vicdanı yoksa bunu kabul ediyor ve fiyatlar işte böyle ayak oyunlarıyla yukarıya çekiliyor. Yani bu durumda devlet denetiminden önce devreye Allah korkusunun girmesi gerekiyor” ifadelerini kullandılar.