Netliğe ihtiyaç var

31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimler için hazırlıklar başladı sayılır. Aday adaylığı başvurusunda bulunmak isteyenler için takvimler netleşirken, benim ilgimi çeken konu Erzurum’dan şu ana dek bir başvurunun yapılmamış olmasıydı. 
Haber merkezinde bu konuyla ilgili olarak hazırlanan haberi, Yazı İşleri Müdürümüz Mehmet Musa Çakır’la müzakere ettik. 
Ortada bir suskunluk var ve bunun sebebinin ne olduğunu sorduğum usta kalem şöyle cevap verdi: 
“Erzurum’da Mehmet Sekmen faktörünü gözardı edemezsiniz. Çünkü Mehmet Sekmen varsa, en kötü ihtimalle bile Büyükşehir Belediyesi’nin en güçlü adayı olur. Bunu herkes biliyor. Bu yüzden gözüne Büyükşehir Belediyesi’ni kestiren kim varsa, Mehmet Sekmen’in durumunun netleşmesini bekliyor” 
Büyükşehir’de durum böyle diyelim, ya ilçelerdeki bu sessizlik niye? 
İşte Çakır’ın cevabı: 
“İlçelerde aslında bir sessizlik yok, tam tersine alttan alta kaynayan bir siyaset kazanı var. Herkes şu anda birbirine bakıyor. Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Büyükşehir’e aday olmak istemez mi, ister. Ama o da bekliyor; tıpkı kendisinin tercihinin ne olacağının netleşmesini bekleyen çok sayıda Yakutiye taliplisi gibi…” 
Palandöken?
“Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar’ın başka bir koltuğa niyetli olduğunu düşünmüyorum. Sadece benim bildiğim Palandöken’e aday adayı olmak için bekleyen 15’in üzerinde isim var” 
Aziziye’nin durumunun ne olacağını soruyorum bu kez: 
“Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olacağı iddiası var. Şu ana kadar bu konuda bir açıklama da yapılmadı, başvuru da olmadı. Başkan Sekmen’e rağmen böyle bir başvuru yapılırsa ya da yapılması düşünülüyorsa, işin arkasında yabana atılamayacak kadar sağlam bir plan var demektir. Aziziye’deki sessizlik işte bu yüzden. Aziziye’ye talip olacak isimler, Muhammed Cevdet Orhan faktörünü hesaba katmak zorundalar; çünkü Orhan kalırsa işleri zor. Eğer Orhan Aziziye’yi düşünmez, Sekmen’in tercihi de Erzurum’dan başka bir yer olursa, bilinmeli ki, Büyükşehir’in en güçlü adayı da yine Orhan olur” 
Siz ne düşünürsünüz bilmiyorum ama tecrübeli gazeteci Musa Çakır’ın bu analizi bence yabana atılmaması gereken cinsten. Dolayısıyla vaziyet gösteriyor ki, Erzurum’un suskunluğunun gerçekten mantıklı bir nedeni var, yani herkes birbirinin durumunun netleşmesini bekliyor.