ÖZEL HABER Haber Girişi : 23 Mayıs 2023 10:32

NEYİN PEŞİNDESİNİZ SİZ? 

NEYİN PEŞİNDESİNİZ SİZ? 
Son zamanlarda Erzurum’da yapılan kimi konutlara sıklıkla İstanbul ve Ankara’nın ilçelerine ait isimlerin verilmesi dikkat çekmeye başladı. 

Şehir dışı bağlantıları da bulunan kimi müteahhit firmalar, Erzurum’da ürettikleri konutlara verdikleri isimlerle gündem olmaya başladı. Erzurum’da yaptığı konutlara sürekli İstanbul’un ilçelerine ait isimleri verenlerden, yabancı hayranlığını ifade eden isimlere varıncaya kadar çeşitli adlandırma yöntemi izleyen müteahhit firmalar, Erzurum’un da tepkisini çekmeye başladı. Dadaşlar, “Nerede yabancı meraklısı müteahhit varsa, Erzurum’da cirit atıyor. Birisi kalkıyor yaptığı her konuta ve siteye İstanbul’un ilçelerinin isimlerini veriyor, diğeri kalkıyor İngilizce isimler veriyor, bir diğeri de kalkıyor Türkçeyi katlediyor. Bunlara da bir Allah’ın kulu da çıkıp demiyor ki, Erzurum’un göbeğine yaptığın sitelere Kilyos ismi, Florya ismi ne alaka? Biri de demiyor ki, Renaısance ismi ne demek oluyor?” diye sordular. 

İSTANBUL’UN İLÇELERİ ERZURUM’DA 
Türkçenin bu ülkenin ses ve dil bayrağı olduğunu vurgulayan Erzurumlu vatandaşlar, “İnsanlar isim bulma konusunda elbette özgürdür ama İstanbul ve Ankara’nın ilçe isimlerini Erzurum’da yaşatmaya çalışmak nasıl bir işgüzarlıktır, anlayamadık! Yok Florya, yok Kilyos, yok Başakşehir, yok bilmem ne… Bu memlekette inşa edilen konutlara koyulacak isim mi kalmadı ki, başka şehirlerden ilçe isimleri ithal ediyoruz? Bu nasıl bir pazarlama mantığıdır? Bunun adı memleketi ezip geçmek, hatta üstünde tepinip durmaktır. Gidin İstanbul’u karış karış gezin bakalım ki, Yakutiye, Palandöken, Oltu, Pazaryolu isimlerini taşıyan siteler ya da konutlar var mıdır? Böyle bir anormallik olabilir mi? Bu müteahhitler hangi akla hizmet ediyorlar, anlamıyoruz!” diye konuştular. 

YABANCI İSİM HAYRANLIĞI 
Öte yandan dil düşmanı kimi müteahhit firmaların ise, yabancı dil hayranlığının peşinden koştuğunu dile getiren Dadaşlar, ”Türkçenin köküne kıran mı girdi ki, İngilizce, Almanca ve daha birçok dile ait kelimeler bu şehirde apartman, site ve konut ismine dönüşüyor. Belediye meclisleri bu konuda ortak bir karar almalı ve isimleri yabancı olan sitelerden ve konutlardan ekstradan vergi almalıdır yahut buna izin vermemelidir. Hiç kimsenin dilimizle, kültürümüzle ve isimleriyle şehrimizin özgün yapısını ifade eden ilçelerimizle uğraşmasına ve şehrimizi yabancılaştırmasına izin verilmemelidir” dediler.