O TOHUMLARA NE OLDU?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilere ücretsiz tohum dağıttığı yönünde birçok habere rastlamış olmalısınız. Bu doğrultuda Erzurum’da da tonlarca tohumluk dağıtılmıştı. 
Bakanlık yetkililerinin yanı sıra Erzurum’daki yöneticilerin de boy boy pozlar verdiği etkinliklerin üzerinden aydan fazla zaman geçti. 
Ben şunu merak ediyorum; bu seferberlik şu anda ne durumda? 
Çiftçilere tonlarca dağıtıldı ya, çiftçiler bu tohumları ne yaptı, ektiler mi?
Ektilerse son durum nedir? Ne kadar ektiler, ne kadar biçecekler? Bu işten hem kendilerinin ve hem de ekonominin sağlayacağı katma değer ne olacak?
Bir de şunu merak ediyorum: devlet bu kadar tohumu dağıttı ya çiftçilere, Erzurum’da devleti temsil eden ilgili kurumlar takibini yaptı mı bu işin?
Örneğin Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri bu tohumların akıbetini merak etti mi, izledi mi, gözlemledi mi, tohumların kullanılış amacına uygun bir biçimde değerlendirildiğine ikna oldu mu? 
Gibi, gibi, gibi… 
Bunu sormamın sebebi şu ki; aynı hata geçmişte de yapıldı. Devlet tarla başına, dönüm başına, hayvancılıkta kelle başına paradır ki ödedi çiftçilere. 
Ödedi ödemesine de, geri dönüp de takibini hiç yapmadı!
Bu paralar nereye gidiyor, ekime yarıyor mu, dikime yarıyor mu, kesime yarıyor mu diye merak bile etmedi. 
Amacına uygun kullananları tenzih ediyorum da, bu paraların çoğunun haybeye gittiğini hepimiz biliyoruz. Kimi çiftçilerim mazot paralarıyla kahvehanelerde kareyi nasıl tamamladıklarını ve o paraların nerelerde kimlerle nasıl ezildiğini de biliyoruz. 
Yoksa benim tohumla da işim olmaz, çiftle de çubukla da. 
Ama bu desteklerin sonucu hepimizi ilgilendirdiğinden merak ettim ve yukarıdaki sualleri ilgilisine yönelteyim istedim. 
Olur ya belki cevap veren bir yönetici çıkar da, ben de bu cevapları bir araya getirir, moral ve motivasyona en çok ihtiyaç duyulan şu günlerde müjde diye paylaşırım diye düşündüm. 
Sizce de güzel olmaz mıydı?