Yerel Haber Girişi : 14 Mart 2022 12:01

Otobüs biletleri ateş pahası

Otobüs biletleri ateş pahası

Brent petrolün varil fiyatlarındaki dalgalanma yüzünden sürekli artış kaydeden akaryakıt, karayolu ulaşımını da vurdu. Erzurum’da iki ay öncesine kadar 200 ile 250 lira arasında değişen fiyatlardan yapılabilen Erzurum-İstanbul seferlerinde ibre 400 liraya kadar yükseldi. Erzurum-Ankara, Erzurum-İstanbul seferi biletledri 390-450 lira arasında alıcı bulurken, Erzurum-İzmir seferleri ise, zaman zaman 500-550 liraya kadar çıkabiliyor. Sürekli artış kaydeden bilet fiyatları sebebiyle ağızları bıçağın bile açmadığı Erzurum Otogarı’nda, yolcular ise ucuz bilet bulabilmek için yazıhaneler arasında adeta mekik dokuyor. Erzurum’daki karayolu seyahat acenteleri, bilet fiyatlarının Erzurum’daki fiyat artışının başka illere göre düşük olduğunun altını çizerek, “Erzurum ile Sivas arasındaki yolcu bileti arasında en az 50 liralık fark var” diyerek, Sivas gibi birçok ilde kooperatifleşmeye gidildiğini ve fiyatların yüksek tutulduğunu kaydettiler.

EN UCUZ BİLET 400 LİRADAN BAŞLIYOR
Şu anda Erzurum’la İstanbul arasında karayolu ile sayahat etmek isteyen bir yolcunun en az 400 lirayı gözden çıkartması gerektiğini dile getiren acente işletmecileri, “Bundan önce rezervasyon ucuza gelirdi, ama artık onun da bir anlamı kalmadı. Çünkü akaryakıt fiyatları sürekli artış kaydettiği için fiyatlar da ona göre yüksek pariteden hesaplanıyor” dediler.
İki ay öncesine kadar Erzurum-İstanbul arası yolcu biletlerinin 250 liradan satışa sunulduğunu kaydeden işletmeciler, “İki ay içerisinde değişkenlik gösteren fiyatlar, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş yüzünden iyice tavan yaptı. Brent petrolün varil fiyatı arttıkça, akaryakıta gelen zamlar can yakıcı bir düzeye ulaşıyor. Sadece motorinin üst üste yaşadığı fiyat artışı, taşımacılık sektörünün belini iyice büktü” dediler.

SEKTÖRDE KDV İNDİRİMİ UYGULANMALI
Erzurum-İstanbul biletlerinin 400, Erzurum-Ankara biletlerinin 350 ve Erzurum-İzmir biletlerinin ise 450-500 liradan satıldığı Erzurum’da yolcuların ucuz bilet arayışına girdiğini anlatan seyahat acentesi işletmecileri, sektörün büyük bir darboğaz içerisine girdiğini belirterek, “Bu fiyat artışları bile sektörün maliyetlerini karşılamaya yetmiyor. Bu yüzden yolcu taşımacılığı yapan şirketlere KDV indiriminden başka yol yok. Böylece hem sektör zarar etmez, hem de zamlardan vatandaş etkilenmez. Bunun başka yolu yok, çünkü akaryakıta gelen her zam, doğrudan bilet fiyatlarına yansıyor” dediler.