ÖZEL HABER Haber Girişi : 13 Ekim 2022 10:35

Otomotivde 6+6 mutluluğu

Otomotivde 6+6 mutluluğu
İkinci el otomobil piyasasına çekidüzen vermek amacıyla yürürlüğe sokulan 6+6 uygulaması, fiyatlara resmen fren koydu.

İkinci el otomobil piyasasına çekidüzen vermek amacıyla yürürlüğe sokulan 6+6 uygulaması, fiyatlara resmen fren koydu. Bayilerden toplanan sıfır kilometre araçların ikinci el fiyatına üstelik de çok yüksek rakamlarla satılmasıyla başlayan süreç, ikinci el otomobil piyasasına tavan yaptırmıştı. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile ikinci el satışı yapılacak olan araçlara trafiğe tescil tarihinin üzerinden en az 6 ay ve 6 bin kilometre zorunluluğu getirilmiş ve fiyat istismarının önüne geçilmişti. 15 Eylül tarihi itibariyle uygulanmasına başlanan düzenleme ile alıcıların sıfır kilometre fiyatına ikinci el araç satın almak zorunda bırakılmaması sağlandı. Böylece araç satın almak isteyenler doğruca şovrumların yolunu tutarken, ikinci el piyasasında da tansiyonlar düşmeye başladı.

 

PİYASADAN ARAÇ TOPLANDI

Erzurum’daki oto plazalardan edinilen bilgilere göre; son iki yıldır pandeminin de etkisiyle durma noktasına gelen üretim fiyatlarda büyük etki oluşturdu. Döviz kurlarındaki hızlı yükseliş de buna eklenince sıfır kilometre araç fiyatları zirve yaptı. Üretim azalınca banttan inen araç sayısı ve sevkiyatı da azalınca, bayilerde araç bulunamaz hale geldi, gelen araçlar ise anında satıldı. Söz konusu satışların genellikle piyasadan araç toplamaya yönelik olduğu bilgisine ulaşılırken, ilgililer, “Piyasadan toplanan bu araçlar ikinci ele düştü ama sıfır kilometre araç bulunamadığı için bu araçlarda da sürekli fiyat arttı. Öyle zaman oldu ki, ikinci el araç fiyatları sıfır kilometre fiyatlarını bile solladı” dediler.

 

İKİNCİ EL DAHA DA DÜŞECEK

Yeni düzenleme ile artık sıfır kilometre fiyatına araç satmanın tarih olduğunu dile getiren bayi yetkilileri, “İkinci elde araç satışı için artık 6 bin kilometre ve 6 ay şartı var. Yani bir araca talipseniz o aracın trafiğe tescil tarihinin üzerinden en az 6 ay geçmiş ve 6 bin kilometre de yol kat etmiş olması gerekiyor. İşte bu bekleme süreci ikinci ele ilgiyi azaltacağı için satışlar sıfır kilometrede yoğunlaşmaya başladı. Bu yönelim sayesinde ikinci el araç fiyatları düşmeye başladı. Önümüzdeki ay beklenen ÖTV indirimi de gerçekleşirse, ikinci el piyasası dipleri görecektir” diye konuştular.