ÖZEL HABER Haber Girişi : 25 Temmuz 2022 12:47

Performans 10 numara

Performans 10 numara
Erzurum’da bu yılın ilk 5 ayında tahsilatı yapılan çek tutarı 3 milyar 119 milyon liraya ulaştı.

Erzurum’da bu yılın ilk 5 ayında tahsilatı yapılan çek tutarı 3 milyar 119 milyon liraya ulaştı. Sadece Mayıs ayında tahsilatı yapılan çeklerin sayısının 14 bin 770 adet olduğu açıklanırken, yılın ilk 5 aylık döneminde ise toplamda 47 bin 954 adet çekin ödemesinin yapıldığı öğrenildi. Türkiye Bankalar Birliği’nce paylaşılan istatistik verilere göre; Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi illeri içerisinde zamanında yapılan çek tahsilatı bakımından ikinci oldu. Bölgede birincilik ipini ise, Van göğüsledi. Sıralamada Erzurum’u Malatya, Elazığ ve Ağrı izledi. Zamanında tahsil edilen çek tutarı bakımından son sırada yer alan bölge ili ise Tunceli oldu. 

 

ERZURUM HEP ZİRVELERDEYDİ

Ekonomistler, Türkiye Bankalar Birliği verilerinin Erzurum’daki çek tahsilat performansını fazlasıyla gözler önüne serdiğini belirterek, “Zamanında ibraz edilen çek demek, şehirdeki ticari canlılık kadar ticaret ahlakını da ortaya koyar. Bu manada Erzurum’un yeri hep zirvelerde olmuştur. Çünkü Erzurum’da çek ve senet ödeme performansı devamlı en üst düzeyde gerçekleşmiş, Erzurum tüccar ve esnafı, yazdığı çekin de, imzaladığı senedin de arkasında durmayı bilmiştir. Sadece 5 ay içerisinde 3 milyar lirayı aşan çek tahsilatı demek, bölgenin ticarette Erzurum’dan çok daha etkin illerini dahi geride bırakmak demektir” şeklinde konuştular.

 

VAN İLE ARAMIZDA ÇOK FARK YOK

Bölge birincisi olan Van ile Erzurum arasındaki farkın ise çok az olduğunun altını çizen ekonomistler, “Van’da 49 bin 784 çek tahsilatı söz konusu iken, Erzurum’da ise bu rakam 47 bin 954 olmuştur. Van’daki özellikle İranlı turistlerden kaynaklanan ticari canlılığı göz önünde tutarsak, Erzurum’la arasındaki bu fark ise aslında yok hükmündedir. Çünkü Van’daki dış turizm imkanları şu anda Erzurum’da olsa, 3 milyar liralık çek tahsilatı çoktan ikiye katlanmış olurdu” dediler.