ÖZEL HABER Haber Girişi : 06 Temmuz 2022 13:04

Piyasalarda yaprak kıpırdamıyor

Piyasalarda yaprak kıpırdamıyor
Piyasaları adeta alev-ateş gibi yakan hayat pahalılığı, vatandaşın bayram hevesini de kursağına dizdi.

Piyasaları adeta alev-ateş gibi yakan hayat pahalılığı, vatandaşın bayram hevesini de kursağına dizdi. Yüksek fiyatlar ve satın alma gücünün düşmesi sonucunda neredeyse yaprağın bile kıpırdamadığı piyasalarda, bayrama dair tüm beklentiler ise rafa kaldırıldı. Esnaf, piyasada bayram coşkusunun bile bulunmadığını ifade ederek, “Önceleri günler öncesinden başlayan hareketlilik, bayram haftasında zirve yapar ve işler fevkalade güzel olurdu. Ancak bu sene öyle bir vurgun yedik ki, siftahsız işyeri kapatanlarımız bile var” dediler. Ramazan bayramı gibi Kurban bayramında da piyasalarda ölüm sessizliğinin hakim olduğunu dile getiren Erzurum esnafı, “Esnaf için bayram senede ikidir, biri Ramazan, diğeri Kurban bayramıdır. Para bu dönemde kazanılır, bayram alışverişleri piyasalara can verir. Ama son bir yıldır yükselen enflasyon, fahiş fiyat artışı ve alım gücünün düşmesi yüzünden ortalık öyle bir hal aldı ki, piyasalar alev-ateş yanıyor” diye konuştular.

 

FİYAT SORAN BİLE YOK!

Özellikle konfeksiyonculuk yapan esnaf, bayramlık alışverişlerin tadının tuzunun olmadığını vurgulayarak, “İnsanlarda bayramlık kıyafet satın alma alışkanlığı vardı, sene içerisinde iki bayram arası yapılan alışverişler sayesinde bizler de bayram sevinci yaşardık. Ama şimdi değil kıyafet satın almak, fiyat soran bile yok! Çünkü hayat pahalılığı yüzünden insanların öncelikleri de değişti, alışveriş tercihleri de. Gıda fiyatlarına yüzde 300 oranında zam yapılmışken, kıyafet satın almak, hele bayram alışverişine çıkmak her babayiğidin harcı değil artık” şeklinde konuştular.

 

PİYASALAR NORMALE DÖNMELİ

En büyük beklentilerinin piyasaların normale dönmesi ve fiyatların artık sabitlenmesi olduğunu ifade eden Erzurumlu esnaf, “Fiyatlar yerinde durmadığı için hemen her ürüne zam geliyor. Sadece gıdada değil, fiyat artışı giyimde, beyaz eşyada, mobilyada, kısacası her alana sirayet ediyor. İnsanların satın alma gücü artmadıkça da, işlerin düzeleceği yok. Umudumuz bu yönde, inşallah fiyatlar sabitlenir ve insanların geliri artar da, piyasalar yeniden hareketlenir. Aksi halde esnafı çok zor günler bekliyor demektir” diye konuştular.