ÖZEL HABER Haber Girişi : 30 Kasım 2022 12:23

REİS’E BU YAPILIR MI?

REİS’E BU YAPILIR MI?
Önce “kadro” denilerek beklenti oluşturuldu, ardından 3+1 formülüyle tüm sorumluluk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın omuzlarına yüklendi.

Kamuda çalışan sözleşmeli personellerin tamamına kadro verileceğine dair günler öncesinden yapılan açıklamalar adeta havada kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 424 bin sözleşmeli kamu personelinin kadroya geçebileceğini açıklaması ve 3+1 formülünü öne sürmesi, kadro bekleyen yüz bine yakın çalışanı ve ailelerini hayal kırıklığına uğrattı. Aylardır büyük bir beklenti oluşturularak gündemde tutulan konunun bu şekilde neticelendirilmeye çalışılmasının büyük bir haksızlık olacağını dile getiren kamu çalışanları, “Bu yeni düzenlemeyle ortaya nasıl bir mağduriyetin çıkmış olacağını Cumhurbaşkanımıza izah etseler, böyle bir şeye kesinlikle rıza göstermezdi! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı resmen yüz binlerce çalışanla dalga geçti ve sorumluluğu ise Cumhurbaşkanımıza yükledi. Bunun başka hiçbir izahı olamaz!” dediler.

 

BAKAN BİLGİN’E ELEŞTİRİ YAĞMURU

Bakan Vedat Bilgin’in geçtiğimiz hafta katıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Kasım ayı bitmeden kamuda çalışan 600 bin sözleşmeli personelin kadroya geçirilmiş olacağı bilgisini verdiğini hatırlatan kamu çalışanları, “Bakan bu açıklamayı yaptı ve bir beklenti oluşturdu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması, bu beklentiyi boşa çıkarttı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu süreçte topu resmen taca atmış ve bütün mesuliyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerine yıkmıştır. Çünkü sözleşmeli personeller için 3+1 sistemi zaten vardı ve yeni bir uygulama değildi. Ancak Bakan Bilgin, bu sistemin sanki yeni bir sistem ve bir müjdeymiş gibi kamuoyuna sunulmasına sebep oldu. Herkes bilir ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan hayalleri yıkan değil, hayalleri gerçekleştiren bir liderdir” şeklinde konuştular.

 

100 BİN ÇALIŞAN KADRO DIŞI KALDI

Kadroya geçişe getirilen süre sınırlaması sebebiyle 100 bin sözleşmeli personelin kapsam dışı kaldığını dile getiren kamu çalışanları, “Madem sözleşmeli personel reformu yapılacaktı, o halde başlangıç tarihi 2023 yılının ilk günü olmalıydı. Ama yeni düzenleme aynı odada çalışan ve aynı işi yapan sözleşmeli çalışanları bile birbirinden ayırıp kategorize hale getirdi, eşitlik ve iş barışı ortamı bozuldu. Çare bellidir ve tektir. O da kadroya geçişlerin hali hazırda görev yapan sözleşmeli kamu çalışanlarının tamamını kapsaması ve 2023 itibariyle 3+1 sistemine geçilmesidir. 424 bin kişiyi sevindirip 100 bin kişiyi ucu belirsiz bir bekleyiş içerisine sokmak adil olmadığı gibi, AK Parti’ye de yakışmaz. Cumhurbaşkanımızın mağduriyet oluşturan bu durumu ortadan kaldırmasını ve hepimizin rüyasını gerçekleştirmesini istiyoruz” diye konuştular. 

 

SOSYAL MEDYADA TEPKİ YAĞDI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine sonrası açıklamalarının ardından tepkiler sosyal medyaya da yansıdı. Kadroya geçişlerle ilgili olarak yapılan tüm paylaşımların altına binlerce tepki mesajı bırakıldı. Bakanlardan milletvekillerine, sendika başkanlarından il başkanlarına varıncaya kadar herkesin sosyal medya hesabına yüzlerce, binlerce yorum yapıldı, ortaya çıkan mağduriyet dile getirildi, 3+1 formülünden duyulan rahatsızlık ifade edildi. Ortaya çıkan bu manzara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği kadro müjdesinin, tam tersine sıkıntılı bir sürecin başlangıcı olacağı yorumu yapılırken, Erdoğan’ı ve Cumhur İttifakını çözümü çok basit meselelerle tepkilerin hedefi haline getirmenin yanlış olacağı görüşü paylaşıldı.