Sanayi Mahallesi 23

Evet, müzik dünyasından olup yolu Foto Çetin’den geçenbirçok isim olmuştur: Ragıp Topçu, Hüseyin Altun, MahsunKırmızıgül, Tacettin Atalay, Raci Türkeş, Sezai Yanıkses, Fatih Öznu, Ensar Çelik, Aşık Yaşar Reyhani’nin bekçilik de yapan ve trafik kazasında hayatını kaybeden oğlu Yüksel Reyhani, Taha İmren, Süslü Erkan, Kavalcı Fatih (Çene Fatih), Fahrettin İlbeyi, Metin Kara, Çetin Kara…

 

Foto Çetin en büyük şöhretini Mahsun Kırmızıgül’ünseslendirdiği “Nerde İnsan Hakları?” türküsüyle 1995’te yaptı. Öğrendiğim kadarıyla bu şarkının sözlerinin yazılmasında o vakitler yeni yeni müzik dünyasına adım atan Metin Kara’nın, Foto Ersin’in sahibi Ali Kırbaç’ın da katkıları olmuş. Hatta bizim Ümit’in de… Mahsun Kırmızıgül’ünkasetinin kapak parçası olan bu şarkının bestekârı Çetin Keliciolarak kayıtlara geçer. Foto Çetin bu şarkıdan iyi para kazanır. Mahalleli, Foto Çetin’in bu şarkıya karşılık 1996’da 60 milyon aldığını söylerdi. 1996’da Mahsun KırmızıgülPalandöken’e kayak yapmaya geldiğinde Foto Çetin’e de uğrar. Sanayi Mahallesi Foto Çetin sayesinde dönemin en şöhretli şarkıcısını ağırlar. Mahsun Kırmızgül ile Çetin Kelici’nin iş birliği fazla uzun sürmez. Çevresinin “Mahsunsenin güftenle/bestenle terör propagandası yapıyor!”şeklindeki dolduruşuna gelen Çetin, Mahsun’a telefon açar, karşılıklı söz kavgası ederler ve yolları ayrılır. Mahallede konuşulan bu, işin hakikatini ancak taraflar bilir.

 

Mahsun Kırmızıgül 1996’da Erzurum’da, Otel Polat’ta kalır. Sanayi’den, Foto Çetin’den tanıştığı Metin Kara ve kardeşi Çetin Kara piyano ve diğer enstrümanlarla eşlik ettikleri Mahsun Kırmızıgül, otelde tek başına bir konser verir.

 

Bugün tüm Erzurumluların yakından tanıdığı bestekâr ve ses sanatçısı Metin Kara geldiği noktaya dişiyle tırnağıyla mücadele ede ede geldi, şahidim. Şehrin sanat merkezlerinden uzak bir mahallede, Sanayi’de bir yandan hayatın tüm zorluklarıyla mücadele ederken bir yandan da bağlamasını, udunu geliştirmeye çalıştı. Metin, Foto Çetin’den sonra Foto Ümit’in dükkânında şiirlerini yazar, mırıldanırdı. Foto Ümit, Metin Kara’ya bir iki kaset kapağı veya afiş olabilecek fotoğraf çekmişti, güzel fotoğraflardı.

 

Metin Kara askere gidene kadar bağlamadaki ustalığıyla bilinirdi, askerden döndüğünde udi oldu. Metin Kara askerliğini Girne Orduevi’nde yapar. Burada çok sayıda Roman vatandaşlarımızdan müzisyen-asker vardır ve Metin Kara bunlardan udun akortunu öğrenir, kendisini geliştirir.İbrahim Erkal ve Sinan Özen de o yıllarda udlarıyla meşhur olmuşlardı. Müzik dünyasında yeni yeni tanınan Narmanlı hemşehrimiz rahmetli İbrahim Erkal’in 1994’te çıkardığı kaset kapağında udu ile poz verdiği “Tutku” kasetini ilk alanlardanım. İçinde bulunduğum sosyal çevre nedeniyle, Sanayi Mahallesi benim için, ailemin 1936’da çıktığı, babamın ve benim 1980’lerde coğrafyasını, arazisini pek tanımadığımız “Narman”ımdı. Ticaretle uğraştığımız Sanayi Mahallesi’nde başta Todan (Savaşçı) olmak üzere Şekerli, Şehitler, Beyler, Başkale, Aksor, Boğakale, Ergazi, Samikale, Sülüklü köylerinden çok sayıda aile yaşardı.

 

Metin Kara’nın müzik yeteneği ve ilgisi babası MemmetEmi’den gelmektedir. Yakından tanıdığım babası MemmetEmi aşıklar kahvesinin müdavimlerindendi ve bağlama çalardı. Aşıklara verdiği “zor ayak”larla tanınırdı. Metin Kara’nın babası aşıklarla çalar söylerdi. Aşık Nusret Sümmanioğlu Metin’i babasından çırak yetiştirmek için istemiş, ama Metin bunu kabul etmemişti. Metin önce elektro saz aldı kendisine. Sönmez Yılmaz’ın oğlu Darbukacı Orkun ile iki kişi olarak ilçelerde düğünlerde çalıp bahşiş alıyordu. Daha sonra kardeşi Çetin bağlamada, en küçükleri Tekin de orgda kendisini yetiştirince küçük bir müzik grubu oldular. Kara kardeşler, Palandöken’deki Kardelen Otel’de dört sene çalıp söylediler. Metin-Çetin-Tekin kardeşler Kanal 25’te, Doğu TV’de ve Kardelen TV’de birbirinden başarılı ve uzun soluklu müzik eğlence programları hazırlayıp sundular.

 

Metin Kara dağdaki otelde 1998’de İbrahim Erkal ile tanışmış. Erkal’in “Gavurun Kızı” kaseti yeni çıkmıştır. Metin daha sonra Narman’da yapılan “Buzağı Yarışları” etkinliğinde İbrahim Erkal ile sahne alır.

 

Kardeşi Çetin şimdi Almanya’da yaşıyor, yine TV’lerde müzik programı yapıyor. Metin Kara da her Erzurumlunun tanıdığı, sevip dinlediği önemli bir ses sanatçısı oldu. 

 

Sanayi Mahallesi müzik adamı yetiştirmede mümbit bir yerdi. Türkiye’nin tanıdığı ses sanatçılarından Murat Yıldız da Abdurrahim Şerif Beygu İlkokulu’nda okumuş, Sanayi Mahallesi’nin evladıdır. Sonraki yıllarda Murat Yıldız aynı okulda müzik öğretmenliği yapmıştır.

 

Halit Emi’nin kahvesinde Yıldırım Budak org çalardı. Aşık Nuri Çırağı’nın Yıldırım Beyazıt Cami’nin karşısındaki kahvede, Sıtkı Eminoğlu ile Aşık Yaşar Reyhani zaman zaman çalar söylerdiler. Aşık İhsan Yavuzer de bir müddet Sanayi Mahallesi’nde oturdu. Bugünlerde ise eskiden arabacılık yapan Şaban, mahallede aşıklık geleneğini sürdürmektedir.Lise birinci sınıfın yaz tatilinde Oltu/Orcuklu Elektrikçi Alaaddin Usta’nın yanında çalıştığımda Aşık Nuri Çırağı’nınYukarı Sanayi Mahallesi’ndeki evine elektrik arızasının tamiri için gitmiştim.