ÖZEL HABER Haber Girişi : 18 Nisan 2023 10:44

Şehir merkezi dönüştü 

Şehir merkezi dönüştü 
Şehir merkezi dönüştü 

Erzurum’daki kentsel dönüşüm çalışmaları şehir merkezinde çok daha etkili oldu. Özellikle çekirdek Erzurum diye tabir edilen Yakutiye bölgesinde yürütülen dönüşüm çalışmaları kapsamında ekonomik ömrünü tamamlamış on binlerce yapı ortadan kaldırılırken, tarihi nitelik taşıyan tescilli yapılar da koruma altına alınmış oldu. Şehir merkezinde halen devam eden çalışmalarla gecekondulaşmanın büyük ölçüde azaltıldığı Erzurum’da, merkez neredeyse yüzde 70 oranında yenilendi. Kale çevresinin açılması, Tebrizkapı ve Kevelciler bölgesinde yeniden yapılaşmaya gidilmesi şeklindeki adımlar, Erzurum’un kentsel dönüşüm iddiasını gözler önüne sererken, Büyükşehir Belediyesi’nin daha birçok çalışması ise sırada bekliyor. 

BÜYÜKŞEHİR’İN BAŞARISI 
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremin ardından kentsel dönüşüm konusu bir kez daha gündem olurken, Büyükşehir Belediyesi’nin bu yönde atacağı adımlar ise önümüzdeki dönemlerde netlik kazanmış olacak. Şehitler Mahallesi ile başlayacan kentsel dönüşüm hamlesini daha sonra Dağ Mahallesi, Mecidiye, Bloklar, Gölbaşı, Karayolları ve şehrin daha birçok noktasında göz doldurur bir konuma taşıyan Büyükşehir Belediyesi, Külütr Yolu Projesi ile adeta kentsel dönüşüm çalışmalarını taçlandırmış oldu. Büyükşehir, söz konusu projesinin ikinci etap çalışmasıyla birlikte Cumhuriyet Caddesi’nde Kale karşısına da çekidüzen vermiş olacak. 

KİRLİLİĞE DE ENGEL OLDU 
Öte yandan şehir merkezindeki kentsel dönüşüm çalışmaları sayesinde hava kirliliği de büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak. Katı yakıt kullanımının çok yoğun olduğu şehir merkezinde, dönüşüm çalışmalarıyla birlikte yeni yapılar inşa edilirken, bu yapılardaki yakıt türevlerinin değişmesi ise, kirliliğin önüne büyük ölçüde geçmi oldu.