ÖZEL HABER Haber Girişi : 11 Eylül 2023 10:36

SEKMEN DÜĞMEYE BASTI

SEKMEN DÜĞMEYE BASTI
Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı yapı laboratuvarı Erzurum’da kurulacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Türkiye’nin bir numaralı yapı laboratuvarını Erzurum’da kuruyoruz” dedi. 
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 6 Şubat depreminin ardından Türkiye’de kentsel dönüşümün öneminin bir kez daha gün yüzüne çıktığını söyledi. Başkan Sekmen, Erzurum’un da deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu hatırlatarak, “Bu süreçte bizim mutlaka almamız gereken tedbirler var. Biz de bu yönde çok kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz” bilgisini verdi. Erzurum Teknik Üniversitesi ile ortak bir çalışma yürüttüklerini anlatan Sekmen, 6 Şubat’tan sonra Erzurum merkezde arazi envanterini çıkarttıklarını ifade etti. 

TÜRKİYE’NİN BİR NUMARASI 
Sisteme tüm yapıları dahil ettiklerini kaydeden Sekmen, “Bu sisteme tüm yapıların projelerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını tespit etmek suretiyle start verdik. Büyük mü yapılmış, küçük mü yapılmış, fazla katmı ilave edilmiş, bunların bilgilerini hep çıkarttık” dedi. 
Bu sistemin bir parçasının da yapı laboratuvarı olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Bu laboratuvar Türkiye’nin bir numaralı laboratuvarı olacak. Hem yeraltıyla ilgili hem de binaların yapımıyla ilgili röntgen çekeceğiz. 100 metreye kadar sondaj yapacağız binaların çevrelerinde; 800 metreye kadar da elektronik dalgalar göndermek suretiyle zeminin durumunu tespit edeceğiz. Yapılmakta olan binalarla ilgili olarak da numuneler alacak ve arşivleyeceğiz” diye konuştu. 

MECLİS KARARI ALINDI 
Söz konusu laboratuvar için meclis kararı aldıklarını ve çalışmalara başladıklarını kaydeden Başkan Sekmen, bunun için bakanlıktan destek alacaklarını; araç, gereç ve ekipmanların bu destek sayesinde oluşturulacağını ifade etti. Böylece Erzurum’daki yapıların durumunu bu laboratuvar sayesinde kayıt altına alacaklarını ve veriler ışığında yol haritası oluşturacaklarını belirten Sekmen, “Laboratuvarımız özel sektörün de hizmetinde olacak” dedi. 
Öte yandan Erzurum’da şu ana kadar 40 binden fazla dönüşüm yapıldığını ifade eden Sekmen, hali hazırda şehirde 60-80 bin arasında konut için dönüşüm gerektiğini sözlerine ekledi.