ÖZEL HABER Haber Girişi : 04 Ekim 2022 13:20

Servis işletmecileri dert yandı

Servis işletmecileri dert yandı
Öğrenci velilerinin Gazeteniz YENİGÜN aracılığıyla servis işletmecilerine yaptığı indirim çağrısına yanıt gecikmedi.

Öğrenci velilerinin Gazeteniz YENİGÜN aracılığıyla servis işletmecilerine yaptığı indirim çağrısına yanıt gecikmedi. Erzurum’da öğrenci taşımacılığı yapan bir grup servis işletmecisi, “Fiyatlarda indirim imkânımız olsa zaten yaparız. Ama Erzurum şartlarda biz mazotu sadece öğrencileri taşımak için değil, aynı zamanda gece donmasınlar diye araçlarımızı çalıştırmak için de kullanıyoruz” dediler. Yıllardan beri Erzurum’da taşımacılık sektörü için mazotta ÖTV indirimi istediklerini kaydeden servis işletmecileri, “Erzurum’da kış aylarında öyle günler oluyor ki, araçta mazot donuyor, gece servisleri en az iki-üç kez çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Bu araçlar su yakmıyor, nihayetinde bunların hepsi masraf” dediler.

 

KAZANCIMIZ BUHAR OLUYOR

Mevcut taşıma ücretlerinin bile işletme giderlerini karşılayamaz durumda olduğunu dile getiren işletmeciler, “Öğrenci taşımacılığında mesafe önemlidir fakat okullara servis yapılırken o mesafe zaten katlanarak artıyor. Akaryakıt zamlandı, personel maliyetleri arttı, maaşı arttı, sigortası stopajı arttı. Bu araçların sigortası, koltuk sigortası, vergisi, amortisman giderleri derken, kazandığımız para neredeyse buhar olup uçuyor. Böyle bir ortamda indirim yapmak demek, mevcut yükümüzün üstüne bir yük eklemek demek olur” şeklinde konuştular.

 

BÜYÜKŞEHİR’İ KURTARIR AMA…

Şehir içi ulaşım hizmetlerine yapılan indirimin kurtarır olduğunun altını çizen servis işletmecileri, “Şehir içi ulaşımda gelir havuz sistemi var. Elde edilen gelir havuzda toplanıyor ve kazanç da haliyle eşit oluyor. Böyle bir durumda yaptığı iş belediyenin maliyetini kurtarıyor, geriye kâr da bırakıyor. Ama benzer bir yöntemi bizim uygulamamız mümkün değil. Biz yatıp kalkıp dua ediyoruz ki, akaryakıta yeni zamlar gelmesin” dediler.