Yerel Haber Girişi : 31 Mart 2022 10:36

Sıcaklıklar 14 kat artacak!

Sıcaklıklar 14 kat artacak!

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Erzurum’la ilgili müjdeli haberi paylaştı. Kar yağışının etkisini kaybettiği ilde, önümüzdeki 5 gün boyunca hava açık ve güneşli olacak. Geçtiğimiz hafta sonunda sıfırın altını gören gündüz hava sıcaklığı, hızlı bir yükselişle 14 dereceye kadar çıkacak. Termometrelerin hava sıcaklığını Cumartesi ve Pazar günü 14 derece olarak ölçeceği Erzurum’da, gece sıcaklıklarında da hissedilir düzeyde artış kaydedilecek. Bugünden başlayarak önümüzdeki Pazartesi günü de dahil olmak üzere az bulutlu ve açık olacak hava, Erzurum’da ilkbaharın ayak sesleri olacak. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, önümüzdeki 10 günlük süre zarfında kar ya da yağmur yağışı beklemezken, Nisan ayının ikinci haftasıyla birlikte yağmurların etkili olacağı tahmin ediliyor. 

SICAKLIK BİR GÜNDE 14 KAT ARTACAK 
Meteorolojik verilere göre, Erzurum’da Ramazan ayına güneşle girilecek. Pazar ve Pazartesi günü de sıcaklıkların yükseliş halinde seyredeceği Erzurum’da, üç gün içerisinde sıcaklık artışı tam 14 kat olacak. Hava sıcaklığının Cuma günü 1 derece olarak ölçüleceği Erzurum’da, bir sonraki günün sıcaklığı ise, 14 derece olarak ölçülecek. 

HALK TAKVİMİNE GÖRE SOĞUKLAR GERİDE KALDI 
Öte yandan Halk Takvimi geleneğine göre ise, Erzurum’da soğuk havalar artık geride kaldı. Rumî şubat başlarından itibaren baharı beklemeye başlayan Erzurum’da, bu döneme verilen isim “cücük” olarak bilinirken, Şubat ayının içinde cemreler düşer. Cemre “ateş parçası” demektir. İlk olarak 7 Şubat (20 Şubat)ta havaya düşünce havalar ısınmaya başlar, 14 Şubat (27 Şubat)ta suya, 21 Şubat (5 veya 6 Mart) tarihinde de toprağa düşer. Bu günlerde güneşli havalarda, topraktan buhar çıktığı görülür. Rumî şubat ayının son dört günü ile Mart ayının ilk üç gününü içine alan haftaya 26 Şubat-4 Mart (11-17 Mart) “Berd-el-acüz” denir. Bazı yörelerde bu, “berdelecüz” veya “berdelegüz” olarak da isimlendirilmektedir. Arapçada “berd” soğuk, “acûz” ise koca karı demektir. Bundan dolayı, bu tarihlerde görülen soğuklara ülkemizde ‘’koca karı soğukları” denilmiştir.