ÖZEL HABER Haber Girişi : 11 Eylül 2023 10:33

Şimdi ÇIKMA zamanı

Şimdi ÇIKMA zamanı
Yüksek enflasyon sebebiyle neredeyse hayatın her alanına sirayet etti…

Yüksek enflasyon sebebiyle neredeyse hayatın her alanında “çıkma” dönemi başladı. İnşaattan otomotive, mobilyadan elektrikli ev aletlerine varıncaya kadar birçok alanda çıkma parçalara olan ilgi artmaya başladı. Evinin kapı ve pencerelerini değiştirmek isteyen de, aracına lastik almak isteyen de, yedek parça bulmak isteyen de, Erzurum’da artık çıkmacı diye tabir edilen esnafın kapısını çalmaya başladı. Erzurum’da Tebrizkapı, Kongre Caddesi, Demirciler ve Kasımpaşa gibi semtlerde çıkma kapı ve pencere arayanların sayısı katlanarak artarken, aracına yedek parça bulmak isteyenler ise, Tortum yolu üzerindeki hurda araç parklarının yolunu tutuyor. 

KAPI PENCERE DE ÇIKMA 
Tebrizkapı Gürcü Mehmet Camii civarında satışa sunulan çıkma kapı ve pencereler, neredeyse ihtiyaç duyan herkesin imdadına yetişiyor. Şehrin muhtelif noktalarında bulunan çıkmacı kapı ve pencere esnafı, pahalılık yüzünden yenisini alamayan vatandaşların imdadına yetişirken, buralarda neredeyse her boy ve ebatta kapı-pencere takımı bulunuyor. Ahşaptan PVC ürünlerine varıncaya kadar her türlü kapı ve pencere aksamının bulunduğu esnafa göre; yükselen fiyatlar sebebiyle yeni kapı ve pencere taktırmanın sabit gelirliler için neredeyse imkansız… 

OTOMOTİVDE DE YAYGIN 
Bir başka çıkmacı sektörü ise, otomotivde dikkat çekiyor. Tortum yolu üzerinde hurda araçların istiflenerek parçalarının satıldığı çıkmacı esnaf, her gün yüzlerce sürücünün ziyaret noktalarından birisi oluyor. Sıfır yedek parça almak yerine çıkmacılara akın eden sürücüler, buralarda hurdaya ayrılmış olan kendi araç modellerine uygun yedek parçaları arayıp buluyor. Şarj dinamosundan boğaz kelebeğine, vites kutusundan şanzıman dişlilerine varıncaya kadar akıllara gelebilecek her türlü parçayı bulmanın mümkün olduğu çıkmacılar, son yılların en hareketli dönemlerini yaşıyor.