Yerel Haber Girişi : 24 Şubat 2022 10:02

Sosyal medyada araç satış tuzağı

Sosyal medyada araç satış tuzağı

Dolandırıcıların yeni trendi, sosyal medyada paylaşımı yapılan araç satış ilanları oldu. Araç alım-satım işlemlerinin yapıldığı internet sitelerinden temin edilen fotoğrafları sosyal medyada “satılık araç” ilanlarıyla paylaşan dolandırıcılar, önce tuzağı kuruyor, ardından tuzaklarına düşecek olan alıcıları bekliyor. Fotoğrafları paylaşılan araç için kendilerine ulaşanlardan önce kaparo adı altında bir miktar para isteyen dolandırıcılar, onlarca kişiden aynı yolla para toplayıp ortadan kayboluyorlar. Tüketici derneklerinden yapılan bu yöndeki uyarılara rağmen dolandırıcılara para kaptıranların sayısı sürekli artarken, sosyal medya üzerinden araç satın almaya kalkışanların çok dikkatli olmaları gerektiği vurgulanıyor.

 

ERZURUM’DA DA MAĞDURLAR VAR

Erzurum’da da bu yönde karşı karşıya kalınan mağduriyetlerin olduğu öğrenilirken, yargıya taşınan olaylar da bulunuyor. Tüketici derneği yetkilileri, internet üzerinden araç alım-satım işlerinin güvenilir siteler üzerinden yapılması çağrısında bulunarak, “İnsanlar özellikle Facebook gibi sosyal medya mecralarında araç satışı yapmaya çalışıyor. Bu paylaşımlar arasında gerçek ilanlar olabildiği gibi, sayıları her geçen gün artan tuzak ilanlar da bulunuyor. Örneğin satılık otomobil ilanlarının paylaşıldığı sitelerden çeşitli aralara ait görseller temin ediliyor. Fiyat olarak da, piyasanın altında bir değer biçiliyor. Araç satın almak isteyenler bu ilanı görünce, hemen irtibata geçiyor ve bu fırsatı kaçırmamak için sözde satıcıya kaparo adı altında para gönderiyor. Sonraki süreçte zaten iletişim kopuyor” diye konuştular.

 

RUHSAT BİLGİSİ İSTEYİN!

Sosyal medya üzerinden satış ilanı verilen araçlarla ilgili olarak kesinlikle ruhsat bilgisi istenmesi gerektiğini dile getiren yetkililer, “Araç satın alacak olan kişi, satıcıdan mutlaka plaka bilgisiyle birlikte ruhsat bilgilerini de talep etmeli, ilandaki aracın gerçekten de sahibi olan kişiyle görüşüp görüşmediğinden emin olmalıdır. Bu süreçten sonra kaparo adı altında para gönderimi çok zorunlu olmadıkça yapılmamalı, aracın bulunduğu adrese gidilmeli ve araç mutlaka ekspertiz ettirilmelidir. Para teslimatı noter işlemi öncesinde gerçekleştirilmeli, her iki taraf da böylece mağduriyet yaşamaktan kurtulmalıdır” dediler.