ÖZEL HABER Haber Girişi : 10 Ekim 2022 08:30

SÖZLEŞMELİ ÜRETİM ŞART!

SÖZLEŞMELİ ÜRETİM ŞART!
Başkan Kayabaşı, YENİGÜN’e yaptığı özel açıklamada; Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Hayvansal üretim için uygulanan sözleşmeli alım modeli, bitkisel üretim için de geçerli olmalıdır” dedi.

Başkan Kayabaşı, YENİGÜN’e yaptığı özel açıklamada; Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Bitkisel üretimde sözleşmeli alım modeline geçilmedikçe, çiftçinin emeğinin çöp olmaya devam edeceğini ve yine bir takım çevrelerin bu emeği istismar edeceğini dile getiren Başkan Kayabaşı, “Kara buğday ekimi yapan çiftçilerle yaptığımız alım garantili sözleşme ile bitkisel üretimde yeni bir döneme girmiştik. Artık çiftçimiz ektiği ürünü kaç liradan sattığını bilecek ve ürünü ekerken maliyetini bilip kârını hesaplayabilecek. Bölgede ekilen diğer ürünlerde de sözleşmeli üretime geçilmesi çiftçinin mağduriyetini tamamen ortadan kaldıracaktır. Bu sözleşmeli üretim sayesinde piyasadaki fırsatçılar çiftçinin emeğini kendileri için kazanca çeviremeyecektir.  Çiftçimiz önünü görecek geleceğe dair planlı ve programlı üretim yapıp borç batağına girmeyecektir. Gün çiftçilerin emeğinin  karşılığını almaları için birlik ve beraberlik günüdür” dedi.

 

ÇİFTÇİNİN EMEĞİ ÇÖP EDİLDİ

Sözleşmeli ve alım garantili üretimin çiftçi dostu bir model olduğunun altını çizen Başkan Kayabaşı, konuya ilişkin bir de ayçiçeği örneği verdi. Kayabaşı, “Geçtiğimiz yıl ayçiçek yağı ile ilgili bir durum yaşandı. Sonraki süreçte çiftçilerimiz yağlık ayçiçeği ekimine yönlendirildi. Erzurum ve Pasinler Ovasında da yağlık ayçiçeği ekimleri yapıldı. Başta 20 liralardan söz edilirken, bu rakam 8 liraya kadar düştü. Şimdi bu yağlık ayçiçeği 8 liradan satın alan ve stoklayan kimi çevreler, ilerleyen dönemlerde kim bilir satışını kaç liradan yapacaklar? Şimdi bu çiftçiye yazık değil mi? Emeklerine yazık değil mi? Bu çiftçilerin bir daha yağlık ayçiçeği ekmeleri mümkün mü? Çünkü istismar edildiler, emekleri zayi edildi ve ortada bırakıldılar. Halbuki onlarla tıpkı sözleşmeli hayvancılık modeli gibi bir sözleşme yapılsaydı, bugün böyle bir durum yaşanmayacaktı. Dolayısıyla bu çiftçiye siz bir daha yağlık ayçiçeği ektirmezsiniz, çünkü bu işten ağızları çok fena yandı” diye konuştu.

 

HER ÜRÜN İÇİN SÖZLEŞME…

Hükümetin ve özellikle de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sözleşmeli alım modelini bütün bitkisel ürünler için geçerli hale getirmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Kayabaşı, “Bu durumda hem devlet kazanır, hem çiftçi kazanır hem de üretim kazanır. Hiç kimse ama hiç kimse çiftçinin alın terini, emeğini ve mücadelesini istismar edemez. Eğer çiftçinin üretmesini istiyorsak, emeğine de, üretimine ve ürettiğine de garanti verebilmeliyiz. Bunun yolu da sözleşmeli üretimden geçiyor. Patatesten mısıra, yem bitkisinden ayçiçeğine kadar her ürün için sözleşme yapılmalı, devlet bitkisel üretim yapan her çiftçinin emeğine sahip çıkmalıdır. Bakanlığımızdan çiftçiler ve en çok da üretim adına beklentimiz budur, bu yöndedir” dedi.