ÖZEL HABER Haber Girişi : 05 Eylül 2023 11:27

Sürüler çobansız kaldı

Sürüler çobansız kaldı
Şap hastalığı vakalarıyla birlikte başka şehirlerin yolunu tutan çobanlar, Erzurumlu çiftçileri daha şimdiden kara kara düşündürmeye başladı.

Erzurum’da çoban sıkıntısı hat safhaya çıktı. Şap hastalığı vakalarıyla birlikte başka şehirlerin yolunu tutan çobanlar, Erzurumlu çiftçileri daha şimdiden kara kara düşündürmeye başladı. Suriyeli ve Afgan sığınmacıların da son zamanlarda çobanlık yapmaya başladıkları Erzurum’da, kimi çobanlar ise, çok daha yüksek maaş teklifi aldıkları için sürü sahiplerini yarı yolda bıraktı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, “Erzurum bildiğimiz üzere bitkisel ve hayvansal üretimin yoğun olarak yapıldığı bir ilimiz. Şu an hayvancılıkla uğraşan çiftimiz, Şap hastalığından dolayı epey bir zarar içinde. Şap hastalığından dolayı süt ve et verimi düşmüş, hayvan pazara çıkamaz hal gelmiş, ticaret durma noktasına ulaşmıştır. Çoban sıkıntısı ise, sektörün sıkıntılarına adeta tuz ve biber olmuştur” dedi. 

ÇİFTÇE ÇOBANA MECBUR 
Hayvancılık sektöründeki en büyük sorunun çoban olduğunu dile getiren Hasan Ali Kayabaşı, “Çiftçilerimiz hayvanlarını otlatmak için çoban bulamamakta, farklı illerden ve genellikle de Iğdır’dan büyük pazarlıklar sonucu yüksek fiyatlara çoban getirmektedirler. Bu Çobanlar da, yani Iğdır ve Ağrı bölgesinden gelenler de, çiftçinin kendilerine mecbur olduklarını bildikleri için sık sık çiftçiyi yarı yolda bırakmakta, daha fazla para veren köylere gitmek için mevcut bakmakta olduğu hayvan sürüsünü bırakıp kaçmaktadır” diye konuştu. 

GÜVEN SORUNU VAR 
Çiftçilerin bu süreçte Afgan ve az miktarda da olsa Suriyeli sığınmacılarla çoban sorununu çözmeye çalıştıklarını anlatan Başkan Kayabaşı, “Ancak bunlar da kesin çözüm olmamakla beraber belli bir miktar parayı kazandıktan sonra Erzurum dışına göç etmek için sürülerini terk edip kaçmaktadırlar. Suriyeli ve Afgan çobanlar çobanlık sektörünü bir nebze de olsa rahatlatmıştır, ancak güven vermedikleri için birçok problemi çiftçiye yaşatmaktadırlar. Bu sorunu kesin ve kökünden bir çözüme kavuşturmalıyız” dedi.