ÖZEL HABER Haber Girişi : 01 Ağustos 2023 10:26

SUYUN BAŞINDA SUSUZ! 

SUYUN BAŞINDA SUSUZ! 
Yılın 12 ayında turizme talip olan Erzurum; 

Yılın 12 ayı boyunca turizme talip olan Erzurum, daha Erzurum dışında yaşayan Erzurumluları bile turizme ikna edebilmiş değil. Yayla ve hemşehri turizmi edebiyatının hemen herkes tarafından yapıldığı Erzurum’da, daha ulaşım sorunu bile tam olarak çözüme kavuşturulabilmiş değil. Türk Hava Yolları haftanın belirli günlerinde ek seferler tahsis etmiş olsa da, sefer sayılarının yetersizliği nedeniyle bilet fiyatlarına da el vurulamıyor. Kış turizmi başta olmak üzere yayla, kültür, tarih, termal ve sağlık turizmi gibi daha birçok potansiyeli barındıran Erzurum’da, turizmin karşı karşıya bulunduğu sorunların başında ise, ulaşım imkansızlıkları geliyor. 

2 MİLYONDAN FAZLA ERZURUMLU 
Erzurum dışında yaşayan Dadaşların bilançosu ise şöyle: 
İstanbul’da 442 bin 107 Erzurumlu yaşarken, İzmir’de 151 bin 687, Bursa’da 147 bin 159, Ankara’da 118 bin 854, Kocaeli’nde 94 bin 858 Dadaş ikamet ediyor.  
Tekirdağ’da 35 bin 931, Manisa’da 22 bin 98, Sakarya’da 19 bin 361, Antalya’da 18 bin 690 ve Konya’da 14 bin 391 Erzurumlu yaşarken, ortaya çıkan rakam 1 milyonu bile aşıyor. Türkiye genelinde yaşayan Dadaşların sayısının 2 milyondan fazla olduğu tahmin edilirken, Erzurum bu nüfusun onda birini bile Erzurum’a çekemiyor. Ulaşım maliyetlerinin yükselişine ek olarak; ulaşım imkânlarının da kısıtlı hale gelmesi sebebiyle sürekli dezavantaj yüklenen Erzurum için yeni formüller oluşturulması gerekiyor. 

SÜREKLİ DEZAVANTAJ 
Turizmciler, “Erzurum İç Anadolu bölgesinde bulunuyor olsaydı, hemşehri turizmi için çok cazip bir konum elde etmiş olacaktı. Ama Türkiye’nin en uzak şehirlerinden birisi olduğu için ulaşım en büyük dezavantaj durumunda. Erzurum dışında yaşayan Erzurumluları yılın belli başlı dönemlerinde Erzurum’a çekebilmiş olsak; bu hareketlilikten bile büyük ölçüde istifade edebiliriz; ancak bu şimdi çok daha zorlaştı. Ulaşım maliyetleri artmakla kalmadı, ulaşım imkânları da kısıtlı hale geldi. Örneğin uçak bulunamıyor, otobüs bileti bulunamıyor, seferler yetersiz ve ücretler ise çok yüksek. Bizim öncelikle bu sorunu aşmamız gerekiyor” dediler.