Tarih örnek alınsa! 

Erzurum’daki Lalapaşa Camii’nde bulunan kitabeler, tarihteki ilk teşvik uygulaması olarak yeniden gündeme geldi. Emekli eğitimci ve tarih araştırmacısı olan Abdurrahman Zeynel, Padişah Dördüncü Mehmed'in Erzurum'dan vergi alınmaması için gönderdiği fermanı, Ahmet Refik’in “Kafkas Yollarında” adlı eserinden alıntı yaparak gündeme taşıdı.  “Devletimizin, stratejik memleketlerdeki nüfus politikasına yönelik o zamanki düşüncelerine örnek teşkil ettiğinden, bugünkülere de ibret olur diye fermanın mahiyetini günümüz Türkçeyle şöyle ifade edebiliriz:  Cihanın kendisine itaat ettiği hükümdarın fermanı, taç sahibi padişahın açık ve şerefli emri” notuyla yer verilen araştırmada; Zeynel şu bilgilerin verildiğini aktardı: 

İŞTE 500 YILLIK TEŞVİKLER  “Girit Fatihi Sultan Mehmet Han -Allah ona yardım etsin- hükmüyle yazılmıştır. Allah’ın rızasını dilemek, Peygamberimizin sünnetini yaşatmak ve Allah'ın emrini yüceltmek, yaratılmışlara şefkat için, dünyanın kendisine itaat ettiği padişahın (benim) hükmü(m) şöyledir: Erzurum eyaletindeki bid'atlerden bulgur ve buğday vergisi, dine ve kanuna aykırı olarak gereğinden fazla alınan akça, öşür akçası, hisseyi ödeyip ve asla çiftçilik yapmayan Kürtlerden perakende olarak alınan odun vergisi, kışlak vergisi, otlak vergisi, muaf akçası, atları kışlaya verme teküfı, konak akçası ve koyunu olmayanlardan koyun âdeti, yıllık saman ve yağ teklifi ve post teftişi, kilise ve namaz kılmayanların teftişi, bez, iplik akçası ve gılman bedeli: bir yere bağlandıktan sonra tekrar gılman bedeli akçası. kıl, tırpan akçası, katır ve deve akçası ve işbu zikredilen 23 kalem vergi adetini yasaklayıp kaldırdım” 

BEDDUASI DA VAR…  Kitabelerde ayrıca bir de bedduaya yer veriliyor. O kitabede bu cümleler ise, şöyle aktarılıyor:  “Bundan sonra Erzurum ’a vali olanlardan, diğer hâkimlerden kim ki bunlardan birini alır ve isterse. Allah in ve onun Resulünün laneti üzerine olsun. Evlâtlarımızdan ve vezirlerden kim ki Osmanlı Devleti'nde bu zulüm ve bidatlere rıza gösterirse Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerine olsun. Muharrem ayının ilk günleri 1081 yılı /21 Mayıs 1670”

  • 1 / 1 Tarih örnek alınsa!  0