TATİL VE EĞİTİM

Yaz tatilini ortalamaya başladığımız bu günlerde acaba çocuklarımız napıyor diye bir soralım deyince pek iç açıcı dönüşler alamadığımızı gördük.
Okul sürecinde "ah bir yaz gelse neler yapmam ki" ifadelerinden ee tatilde neler yaptın sorusuna karşı "bol bol uyudum, telefonla ve bilgisayarla bolca vakit geçirdim, sürekli TV izledim bitirdiğim dizileri de sayayım istersen..." cümlelerini duyuyoruz. Sahi neden böyle oluyor? Oysaki tatil bir çocuk için önce zihinsel sonra fiziksel olarak başta dinlenme, sonra gelişim süreci şeklinde seyir alıp çocuğu rahatlatmakla beraber yeni bir seneye ve öğretim senesine hazırlık olmalı. 
Başta spor faaliyetleri olarak özel ya da devlet destekli yaz okullarında faaliyet gösterebilir çocuklarımız. Kendilerine yeni kazanımlar katıp yeteneklerini keşfetme yolunda bir şans sunabilir bu faaliyetler. 
Özellikle gençlik merkezleri çocuklarımızın sosyal ve zihinsel gelişimini olumlu etkileyecek fırsatlardan bir tanesi. Çeşitli kurs ve eğitimlerle sosyallik de dahil olmak üzere edinilen kazanımlar yaz tatiline renk ve çocuklarımıza elindeki cihazlardan kurtulma kapısı olacaktır. 
Bu seçeneklerden ayrı kitap okuma faaliyetine ağırlık vermeliyiz. Doğru kitap seçimiyle eline kitap alan her çocuk kendisi için açılan macera kapısına kendini atacaktır ve o macera peşinde koşarken kelime haznesini ve ufkunu geliştirdiğini de göreceksiniz. Bu kazanım sadece o an için değil önündeki eğitim seneleri de dahil çocuk için başarı kapısını açmış olacaktır. Çünkü artık eğitim sistemimiz okuduğunu anlamak üzerine gelişmekte. 
Ve tabi ki çocuklarınızla vakit geçirmeyi unutmayın. Çocuklarımız ne kadar aktif faaliyetlerde olursa olsunlar bireysel ilgiyi ve alakayı eksik etmeyin. İlgilenin, sorun, merak edin ve hevesini kırmayın. Bu desteği hisseden çocuk zaten yaptığı faaliyeti daha çok sevecektir ve yeteneğini bulacaktır kendini kaşfedecektir.
Bu keşif yelkeninde süzülürken bir bakmışsınız tatil bitmiş bile. Ama içiniz çok rahat çünkü çocuğunuz yaz tatilini olabildiğince güzel değerlendirmiş ve bir yaş daha büyümüş...