ÖZEL HABER Haber Girişi : 02 Haziran 2022 09:17

Tek başına yeterli değil! 

Tek başına yeterli değil! 
Gazeteniz YENİGÜN’ün de sık sık gündeme getirdiği konutta fiyat istismarı için en sonunda somut bir adım atıldı.

Gazeteniz YENİGÜN’ün de sık sık gündeme getirdiği konutta fiyat istismarı için en sonunda somut bir adım atıldı. Bundan böyle internet üzerinden yayınlanan konut satış ilanları, aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı’na da bildirilecek. Maliye, söz konusu bildirim sistemiyle gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemlerini yakın takip altına almış olacak. 1 Haziran tarihi itibariyle getirilen bildirim zorunluluğu, yeni satış ilanları gibi, halen yayında olan ilanlar için de geçerli olacak. İlk kez Haziran ayında verilecek ilanlara yine Haziran itibariyle bildirim zorunluluğu getirilirken, yayında olan ilanların bildirim zorunluluğu ise, 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Böylece konut fiyatlarına herkes dilediği gibi artış yapamayacak, alım-satım işlemleri takip altında tutulacak. 

EMLAKÇININ KUCAĞINA İTER! 
Gayrimenkul piyasasında esen fırsatçılık rüzgarlarına karşı alınan bu tedbirin, sadece ilanlar boyutunda kalmaması, emlakçılık sektörünü de kapsaması gerektiğini dile getiren vatandaşlar, “Hadi bu sistemle internet üzerinden yapılan alım-satım ve kiralama işlemlerini kontrol altına aldılar diyelim. Peki, fırsatçı emlakçılar ne olacak? Onların önüne kim geçecek?” diye sordular. Bu düzenleme sebebiyle ilanların internet ortamında yayınlanma yoğunluğunun azalacağını kaydeden vatandaşlar, “Böyle bir uygulama vatandaşı bütünüyle emlakçıların kucağına iter. Emlakçılar ise, bildiklerini okumaya ve konut fiyatlarına diledikleri gibi fiyat artışı yapmaya devam eder” diye konuştular. 

SİSTEME EMLAKÇILAR DAHİL EDİLMELİ!
Bildirim zorunluluğu sisteminin bir anlam taşıması ve işe yaraması için emlakçıların da işin içerisine dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan vatandaşlar, “Emlakçıları kontrol altına alamadıktan sonra diğer uygulamanın pek etkisi olmaz. Çünkü piyasaların altını üstüne getiren genellikle emlakçılar. Elde ettikleri kazançları vergilendirmedikleri gibi, mülk sahibinin belirlediği fiyatın üzerine diledikleri gibi çıkıp, fiyat istismarı yapıyorlar. Mülk sahibine istediği parayı veriyor, kalanını kendilerine alıyor, üstüne üstlük bir de komisyon kazanıyorlar. Vergi ödemeye gelince de, köşe bucak kaçıyorlar. Maliye bunu da düşünmek ve hesaba katmak zorunda” şeklinde konuştular.